Matilda
    Hejsan, jag är en 17-årig tjej som snart gått ut mitt första år på Hantverkslinjen, men känner mig nu osäker om jag vill gå kvar.
    Redan vid gymnasievalet var jag mycket osäker, det stod mellan HV eller SA, men det slutade alltså med att jag valde förstnämnda. Linjen fanns dock bara i en annan kommun men jag kom in där iallafall, det innebar dock att jag lämnade alla vänner hemma och kom ensam till en helt ny skola.
    Det som får mig överväga att byta är väl först och främst att jag inte trivs i klassen, inte känner några andra på skolan, sedan även den bristande behörigheten då jag inte vet vad jag vill göra efter gymnasiet. Det handlar inte om linjen i sig då jag trivs bra med lärare och praktiska ämnen, men klasskamraterna och vännerna är en så otroligt stor del för mig...
    Men samtidigt vet jag att jag skulle klara av SA, just gällande plugg och teoretiska lektioner, jag är ju ändå intresserad av det också.

    Jag vet att det innebär att jag måste gå om ett år, ta studenten ett år senare än mina vänner, det är väl den största anledningen till att jag ändå är tveksam.
    Samtidigt så finns det ju chansen att klassförhållandet inte blir bättre, det finns ju ingen garanti utan kan istället rent utav bli värre.

    Så frågan är väl egentligen om man vågar ta risken?
    Finns det några ytterligare aspekter att ta hänsyn till, som kan påverka mitt beslut?

    Jag har talat med skolans studievägledare och vet att det även beror på om det finns lediga platser och om rektorn är villig att göra beslutet men som det ser ut nu så skulle det gå relativt lätt.

    Tack på förhand!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Matilda!
    Vilken inriktning på Hantverksprogrammet går du?

    Om jag förstår dig rätt, så vill du gå Samhällsvetenskapsprogrammet i stället för HV. Skillnaden mellan HV och SA är ganska stor och det blir nog inte möjligt att fortsätta åk2 på SA, när du första året gick HV.

    Det där med lediga platser på SA: om omvalsperiod ännu inte är slut i ditt län, bör du söka så som du gjorde för ett år sedan, till åk1 - på dina "gamla grundskolebetyg", upprepa ansökningsprocess till gymnasiet. Sedan behöver du inte tacka Ja till platsen, du kan tacka Nej och stanna på din nuvarande utbildning i stället.

    Om du missar sista dagen i omvalsperioden, då är du beroende om lediga platser finns. Det vet man först efter det definitiva antagningen är slut (ca i mitten av juli - olika datum för olika län).

    Om du kommer att trivas bättre på en annan skola och program, är svårt att veta på förhand - det har du rätt i.

    Det kan finnas fördelar i att stå ut och kämpa ("gräva där man står"- så att säga) - och lära sig ett yrke som du alltid senare kan "falla tillbaka på". Att komplettera med kurser för behörighet till vidare studier kan du göra på Komvux efter gymnasiet.

    Lära sig ett yrke som vuxen (efter gymnasiet) finns det betydligt mindre chans. T.ex. om man vill bli undersköterska eller elektriker - och gick SA på gymnasiet, så kan det bli så att man inte får möjlighet att läsa till ett yrke för att
    1. på Komvux får man ingen plats till en yrkesutbildning för att man redan har gymnasiekompetens
    2. till yrkeshögskola är man inte behörig - för att man ska ha ett yrke redan (på yrkeshögskola lär man sig påbyggnad på undersköterska eller elektriker) ,
    men då är frågan VAR KAN MAN FÅ GRUNDUTBILDNING till ett yrke som vuxen? Svaret är: vi vet inte.
    Ibland kan man ha tur och Arbetsförmedlingen kan ordna någon möjlighet att lära sig ett yrke, men det finns inga garantier och det handlar om AF har pengar kvar det aktuella året, om det finns någon projekt igång just då och om hur länge man har varit inskriven som arbetslös (ju längre tid man har varit inskriven på AF, desto mer hjälp man kan få - för en vuxen handlar det om att vara arbetslös i minst 18 månader för att ha rätt till utbildning via AF).
    Och det är därför ganska många vuxna som vill bli frisör, make-up artist, undersköterska, elektriker, kock, snickare mm. - som står och "stampar" och inte kan hitta någon som helst möjlighet att lära sig ett yrke.
    Därför tycker jag att det är värdefullt att lära sig ett yrke. Då vet du att du skulle kunna få jobb i fall du inte vill eller kan studera vidare eller om du studerar vidare - kan du få jobb på somrarna och/eller extra jobb under studietiden.

    Fundera på det jag skriver i mitt svar till dig nu.
    Svara på min fråga ang. vilken inriktning på HV du går.
    Jag ska samråda med kollegorna och vi ska försöka ge dig flera tips.

    bästa hälsningar
    Lycka till!
    ANNA
    Hej igen!
    Jag förstår dig. Och det är helt sant att det är en hårt bransch - Stylist - med stor arbetslöshet. Men några stylister behövs ju alltid. Några kommer ju få jobb, varför inte du? Är man duktig, envis, arbetar mycket och med lite tur - kan det mycket väl gå bra.

    Det är många kurser som är exakt samma på alla gymnasieprogram. Du kan jämföra innehåll i SA och HV. Här är programplaner för dem båda:
    http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_SA.pdf
    http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_HV.pdf

    Det är viss skillnad men inte större än att de kurser som du "missar" på HV, att du kan läsa in dem på ett läsår på Komvux efter gymnasiet.

    Om du börjar om från åk1 igen - blir det ju samma längd på utbildningen för dig (fyra år). Vad vinner du på det, undrar jag?
    Om du inte redan sökte till SA och omvalsperioden är slut, är det inte alls säkert att du får plats till hösten, bara om det finns lediga platser.

    Du kan söka till åk1 på SA nästa år, dvs gå om åk1 och 2, det är fullt möjligt och det finns ungdomar som gör så. Då blir utbildningslängd på gymnasienivå fem år för dig. Det behöver inte vara negativt. Man lär sig mer, blir äldre, mognare med mer livserfarenhet.

    Om du egentligen vill ha ett praktiskt yrke men tycker att konkurrensen i Stylistbranschen är för hård, kanske är det en bättre idé att söka till ett annat YRKESPROGRAM i stället? Läsa till undersköterska, elektriker, bussförare, svetsare, byggnadsmålare eller ngt. annat yrke?

    Vilken eftergymnasial utbildning vill du komma in på? Hittar man sin drömutbildning, tittar man på vilken behörighet som krävs och bestämmer hur man kan skaffa den. Ibland räcker det med en halvtermin på Komvux för att komplettera upp så att man kan söka vidare.

    Jag försöker inte övertala dig att stanna på din nuvarande utbildning. Jag vet inte om du vinner eller förlorar på att byta. Som du antydde i din fråga, "man vet vad man har, man vet inte vad man får" - det kan bli bättre eller sämre.

    Jag antar att du fyllde 17 år i år och fyller 18 år nästa år - då har du flera chanser att börja om på gymnasiet, från åk1. Du kan t.ex. göra så här: under nästa läsår - be att få "skugga en elev" på samhällsvetenskapsprogrammet och även på flera andra program - du blir då "elev för en dag" på en annan skola. Då kan du, samtidigt som du fortsätter på din nuvarande utbildning, i lugn och ro testa olika program. Du kan gå på Öppet hus på flera gymnasieskolor, prata med elever och även "skugga".

    Sedan kan du i god tid - under val- eller omvalsperioden göra en ansökan till åk1 till flera olika program (men du måste prioritera, givetvis - vad du söker i första hand, i andra hand osv). Då blir det inte panik, akut, utan ett beslut som är noga övervägt. Sedan behöver du ändå inte nödvändigtvis tacka Ja till erbjuden plats, utan fortfarande kan stanna kvar på din nuvarande utbildning, om du så önskar.

    Fram till den dagen du fyller 18 år, måste du även ha dina vårdnadshavare "med dig på noterna". Du kan inte ensam fatta beslut om att byta utbildning. Vad säger dina föräldrar?
    När du fyller 18 år, behöver du, formellt sett, inte fråga dem men jag tycker det är en bra idé - för dina föräldrar känner dig väl och så vill de ditt bästa alltid, därför kan de ge de bästa råden.

    Hoppas mina svar blir till hjälp!
    Håller tummarna för dig!
    ANNA
    • : Tack för svaret! Jag går Hantverk Stylist. Det är sant det du säger, det som fortfarande oroar mig är väl det att vi redan från början fått höra hu hård bransch det är. Jag läser till en högskolebehörighet på mina individuella val men det känns ändå som det är mycket jag går miste om, till skillnad från om jag läst samhällsprogrammet.
    • Anna : Jag kommer att skriva ett utökat svar till dig nu.

    Frågor och svar

    • Cirkulation

      Hur går det till?

      Vänta så man väljer en linje går i hela ettan väljer inriktning inför tvåan sedan i tvåan får man kurser inom inriktningarna och när får man progranfördjupningarna ?? Som tex inom natur eller teknik för vissa skolor...

      Milla : : Hejsan,Programfördjuningar kan eleven läsa redan från år1. Programfördjupningar är samma lista på kurser, oavsett vilken inriktning på programmet eleven kommer att läsa. Det går att... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Teknik frågande?

      Så vad egentligen är en programfördjupning tex inom Ekonomi innebär det att man får välja vilka kurser man vill eller måste man ta de som finns vilka programfördjupningar finns det inom ekonomi??

      Milla : : Hej, ta och titta på Progamplan för EK >> - klicka på länken gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/EK/programplan/Programplan_EK.pdf - du ser i Programplanen/programstrukturen att det... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Teknik eller natur?

      Många säger att Natur är bättre än Teknik för att tex utgå från detta exemplet: Eftersom man läser moderna språk på Naturvetenskapsprogrammet och inte Teknik och för att göra det måste man ju välja det som...

      Milla : : Hej,om du tittar i Programplan för TE >> så ser du att Moderna språk får läsas som programfördjupning. Men det betyder inte alla alla gymnasieskolorna som erbjuder teknikprogrammet erbjuder... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Teknik eller inte?

      Så om jag har förstått rätt väljer man teknik så läser man de ämnen som man läser inom teknik sedan väljer man inriktning vi säger om jag valde samhällsbyggnad och design väljer man inriktning i 2 an och sedan...

      Milla : : Hej,TE har fem nationella inriktningar:en av de heter Samhällsbyggande & Miljö; och en annan heter Design & Produktutveckling.Inriktningskurserna som alla är obligatoriska på inriktningen Samhällsbyggande... Läs hela svaret
    • Hadi

      Utökade kurser?

      Hej! Jag går i tredje året på gymnasiet och läser teknikprogrammet. Nyligen fick jag två A-betyg i Moderna språk 3 och Moderna språk 4 (Arabiska). Jag studerade dessa kurser på en annan skola i Eskilstuna där jag bor eftersom min skola i...

      Milla : : Hej!om datumet för betygen i dina kurser som du läser på en annan gymnasieskola kommer vara innan eller samma dag som ditt examensbevis blir utfärdat, då är de betygen inte en komplettering, utan kommer av... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Natur eller ekonomi?

      Jag har en fråga som jag sett bli besvarad eller frågad. Om en person tar ett lite svårare program som tex teknik och natur där man läser snabbare matte högre tempo och läser ämnen med högre svårighetsgrad till exempel ämnen som fysik...

      Milla : : Hej!Till svenska högskole-universitetsutbildningar konkurrerar man med sitt Meritvärde. Meritvärde är en siffra som kan, som högst, bli 22.5. Så här räknas meritvärde: alla betyg... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Natur eller ekonomi?

      Jag har nästan alltid varit intresserad i ekonomi men är nu också intresserad i naturvetenskapsprogrammet jag undrar om det är smartare att ta ekonomi om man vet att man är duktig på det samtidigt som man inte vet vad man vill bli och vill ha stor/ bred...

      Milla : : Hejsan,ang. "mycket att välja emellan" så är det fördelaktigt att läsa utbildning på ett Yrkesprogram,... Läs hela svaret
    • Rosanna57262662

      Kan man byta ut matte 1a mot 1b? Och sva 1 mot svenska 1?

      Hej! Jag har frågat runt lite ang detta och ingen kan direkt svara på frågan. Jag tänkte göra prövningar och har en gymnasieexamen med betyg i svenska 1 och matte 1b. Jag undrar om det går att göra prövning i matte 1a och sva 1 och ifall dessa...

      Milla : : Hej!Om du får högre betyg i kursen Matematik 1a än du i ditt examensbevis har i Matematik1b, då "ersätts" matte-1b-betyget med ett högre betyg;... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Natur och ekonomi?

      Hur stor utgör labborationer på Natur och värför tycker de flesta att Fysiken är svårast och finns det inte fördelar med att läsa samma fysik när man är äldre tex folk läser fysik och matte som läses av gymnasieelever vid...

      Milla : : Hej!Vi som jobbar här på FRåGA SYV är Studie- och yrkesvägledare, inte lärare i något ämne. På grund av att jag inte är lärare vet jag inte hur stor del som laborationerna... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Natur eller ekonomi?

      Hur hög merit och jämförelsetal bör man ha i gymnasiet för att komma in i de kurser som kräver matte 4 fysik 2 och de som man läser på natur. Och om man har läst fysik och kemi men söker till ex till en utbildning som har med ekonomi att...

      Milla : : Hej,meritpoängen (extrapoängen) kan man få för engelska 7, för moderna språk 3 och 4 och för högre kurser i ämnet matematik. Man kan inte få meritpoäng för några andra... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Natur eller inte?

      Hur ska man bestämma sig eftersom man vet inte ifall man vill ha natur eller ekonomi samt vilken skola. Skulle det vara bättre att ta en skola som lägger fysik 1 i tvåan och bara läser matte 1c/2c kemin och biologin i ettan samt gymnasiegemensamma ämnen.

      Milla : : Hej,du kan t.ex prata med dina lärare i både de naturvetenskapliga ämnen och i de samhällsvetenskapliga ämnen och fråga vilken utbildning på gymnasienivå de tycker skulle passa dig som bäst.... Läs hela svaret
    • Cirkulation

      Natur eller inte?

      Jag vet att det finns flera vägar till att få behörighet med det menar jag fysik 2 matte 4 genom basår men grejen är att om man tar ekonomi sedan läser basår och bara börjar läsa mycket svårare matte och fysik klarar inte många av...

      Milla : : Hej!de svenska utbildningar som jag kan så här, på "raka arm" komma på som för särskild behörighet kräver godkända betyg i matematik 4 och fysik 2 leder till följande... Läs hela svaret
    • Tila

      Naturkunskap på komvux?

      Hej, Jag läste natur på gymnasiet och har godkänt i Kemi 1 och biologi 1 men inte fysik 1 och 2 eller kemi 2 och biologi 2. Kan jag läsa naturkunskap 1 på komvux eller ska jag läsa naturkunskap 2?

      Milla : : Hej!för att svara på din fråga måste man veta vilken eftergymnasial utbildning du vill bli behörig till. En annan sak man måste vet är om du gick ut gymnasiet med Examensbevis eller med ett... Läs hela svaret
    • Ninos

      Läsa två kurser samtidigt?

      Hej, Ska läsa Matematik 2A som är på 100 poäng under tio veckor. Jag har även tänkt lösa Filosofi 1 50 poäng under fem vecklar under samma period? Går det att göra på det sättet? Det blir väl 100% studietakt och ska inte vara...

      Milla : : Hej,om du läser matematik 2a på 10 veckor, så är det studier på halvtid /under de 10 veckorna/.Om du läser en 50poängskurs, t.ex Filosofi 1 på fem veckor, så är det studier... Läs hela svaret
    • Ninos

      Går det att inkludera F i examen?

      Hej, Om man läser en kurs via exempelvis NTI eller Campus och får F i kursen går det att inkludera den i examen? Tänker även om man skulle avbryta kursen under halva perioden av kursen eller om man inte lyckas klara den?

      Milla : : Hej!"Streck" kan man inte ta in i sitt examensbevis från komvux eller från gymnasieskolan. Jag förstår det som så att du läser mot examensbevis från komvux. I det... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga