Wictor
    Hejsan!

    Jag tog studenten med ett samlat betygsdokument år 2011 då med 900 godkända poäng. Jag har nu sedan januari 2017 studerat ytterligare 1150 poäng på vuxenutbildning. Alltså har jag för tillfället 2050 godkända poäng. 50 poäng är dock estetisk verksamhet (ESV1201) och 50 poäng är växelström trefas (ELL1203).

    Jag har minst godkänt betyg eller E i Svenska 1, Svenska 2, Engelska A, Engelska 6, Matematik A, Matematik B, Matematik 3C, Matematik 4, Naturkunskap A, Religionskunskap 1 och Samhällskunskap 1B.

    Vad exakt behövs för att jag ska få en generell högskolebehörighet? Om vi bortser från specifika utbildningar krav.

    Behövs 2250 godkända poäng? Eller är det 2400 godkända poäng? Behövs Svenska 3? Måste jag följa en specifik gymnasielinje som finns idag? Kommer min estetiska verksamhet samt trefaskurs att försvinna från betyget?

    Mycket tacksam om någon kunde reda ut detta.

    Vänliga hälsningar,
    Wictor

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Wictor,

    när du slutade gymnasiet år 2011 läste du Mot Slutbetyg - och reglerna finns på antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-2010-och-framat. För att uppnå grundläggande behörighet behöver du antingen få ut ett slutbetyg elle examensbevis - från komvux.

    Slutbetyg kan utfärdas fram till 1 juli 2020, ej senare. Efter det är det endast examensbevis som får utfärdas (om inte det blir en förlängning av möjlighet att få ut slutbetyg från komvux).

    Det är fördelaktigare för dig att få ut SLUTBETYG jämfört med Examensbeviset. Det är friare kurssammansättning i Slutbetyget och färre poäng som krävs. Men för det krävs det att rektor på komvux fattar beslut att du kan få läsa mot Slutbetyg. Detta efter som det är sedan några år Standard - att läsa mot Examensbevis.

    De specifika frågorna som du ställer - t.ex om Svenska 3 behövs? - är svar beroende på vilken typ av dokument du läser mot - Slutbetyg eller Examensbevis.
    I examensbeviset är det så att det finns 2 typer av examensbevis - Yrkesexamen och Högskoleförberedande examen; och för HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE EXAMEN krävs det godkänt betyg i bland annat svenska 2, 3 och i engelska 6 (gamla kurser Svenska B och Engelska B + en ny kurs svenska 3, som ej har motsvarighet i det gamla systemet).
    Om du får lov att läsa mot ett Slutbetyg behöver du minst 2350 betygsatta poäng; av dem 10% kan vara icke-godkända betyg (men givetvis är det bättre att ej ha icke-godkända betyg in i sitt slutbetyg).

    Det är alltså 2 olika uppsättningar av reglerna - för Examensbevis och för Slutbetyg. OBS! du måste hinna få ut ditt Slutbetyg innan 1 juli 2020. Hinner du inte det, måste du sedan läsa mot Examensbevis, vilket kan innebära flera terminers studier för dig (pga många gamla kurser ej kan "konverteras" till nya och med det - kommer att försvinna "för dig"). Betyg i enskilda kurser gäller visserligen tillsvidare, men ibland får de ej tas in i ett examensbevis.

    Sedan taänker jag på din ålder också... det finns 8-års regeln som säger att kurser/betyg som är äldre än max 8 år ej får tas upp i ett Slutbetyg, men Undantag kan finnas. Förhoppningsvis kan rektor på komvux anse att ditt Samlade betygsdokumentet som är från 2011 innehåller betyg som ALLA är från år 2011... även de du fick år 2009... :) - för annars så kan du inte ta in betyg i de kurser från årskurs 1 in i ditt Slutbetyg. Vanlig praxis är den att man får lov att ta in betyg från ett Samlat betygsdokument från 2011 t o m våren 2019... annars så kan man försöka argumentera så här: exempelvis om du har betyg i Matematik A från 2009 men i år läste Matematik 2 på komvux, säger man att du genom högre studier i samma ämne höll kunskaper i lägre kurser "vid liv" och rektor kan bevilja ett undantag och ta in kurser som är äldre än 8 år in i ditt Slutbetyg.

    Tips: gör en ordentlig /skriftlig/ planering på komvux... inte bara "hon sa....att..." för att "hon" kan sluta på komvux om några veckor och så står du där och en ny person säger ngt. annat... utan kräv SKRIFTLIG PLANERING mot Slutbetyg där ni skriver vilka betyg du redan har och kommer att ta in i ditt slutbetyg och vilka kurser som fattas och du måste skaffa dig betyg i dem.

    På komvux i större städer kan någon sort "betygsgrupp" finnas - samråd mellan flera olika syvar som slår sina kloka huvudena ihop och presenterar sedan förslag till Rektor på komvux, som godkänner eller avslår... så får du sedan beslut om vad rektor har bestämt.

    När ni har gjort planering mot ett Slutbetyg, kräv att du får en Kopia på den planeringen och att planeringen blir underskriven både av SYV och av Rektor på komvux. Detta för att det inte sedan skulle uppstå en situation att personal har bytts ut och de nya säger "Vem sa det till dig? det stämmer inte...".

    Om du kräver en skriftlig ordentlig Planering mot ett Slutbetyg och att komvux behåller original men du får en VIDIMERAD KOPIA av dem... då blir komvux-personal tvungna att ta det på allvar, undersöka noga vad som gäller, för de skulle inte våga få ner på pappret ngt. som kanske inte riktigt stämmer... Detta säger jag av egen erfarenhet - har träffat studerande som blev lovade saker men som sedan ej fick det som de trodde de blev lovade. Ibland händer det tyvärr Förändringar av reglerna och mycket snabba "ryck"... men som tur är inte så ofta... förhoppningsvis förändras inte ngt. från idag fram till den dagen du får ut ditt slutbetyg.
    Det är fördelaktigt för dig att få ut ditt SLUTBETYG snarast /innan reglerna ev har ändrats/ men samtidigt få så höga betyg i kurser som ska ingå i ditt Slutbetyg som möjligt. Detta för att få högre meritvärde.
    Fördelaktigt att ha Engelska 7, Moderna språk 3 och 4 och/eller högre kurser i matematik ! för att de ger Meritpoäng/exatrapoäng.

    • : Okej, tack så mycket för ett snabbt svar. Om nu rektorn låter mig läsa mot slutbetyg, behöver jag då fortfarande läsa Svenska 3?
    • Julia : Nej, i Slutbetyget är det Svenska A och B som är obligatoriska kurser. Svenska 3 skulle du endast behöva om en eftergymnasial utbildning Specifikt skulle kräva Svenska 3 för Särskild behörighet.
    • Julia : Läs även alla de utökningar - ovan - av mitt svar.
    • :

      Okej, så om jag förstått allt rätt så om rektorn är snäll så fattas det endast 200 valfria poäng för mig för att nå slutbetyg? Jag håller nämligen på med kurserna, Fysik 2, Kemi 2, Biologi 2 samt Rätten och Samhället som avslutas nu på fredag.

    • Julia : Det handlar inte om att rektor är snäll. :) Reglerna säger att "om studerande har minst en kurs, vilket betyg ej kan omvandlas och tas in i examensbeviset ELLER OM OMVANDLINGEN INNEBÄR NACKDEL FÖR ELEVEN, då får man - på Undantag - läsa mot Slutbetyg, men endast fram till 1 juli 2020". Och just detta "nackdel"... behöver TOLKAS. Om du har tur och har betyg i kurser som kan tas in i Slutbetyg men skulle inte kunna tas in i Examensbevis - måste rektor rimligtvis fatta beslut att du ska få läsa mot Slutbetyg. Annars är det "nackdel vid omvandling" dom behöver Tolkas. Tolkningsföreträde är det rektor som har. På samma komvux brukar samma tolkning göras, oberoende om det är du eller någon annan det gäller. Men du har ju dina "unika betyg" ... inte samma betyg än andra, så det är en svår fråga ibland... förhoppningsvis får du beslut om att du kan läsa mot ett Slutbetyg. Vi håller tummarna!
    • Julia : Första och Viktigaste frågan är om du ska läsa mot slutbetyg eller exambevis. Det är olika regler. Få reda på vilket betygsdokument du ska läsa mot. Och gör ordentlig SKRIFTLIG planering och få en vidimerad kopia av den planeringen - "i handen" och spara den. Sedan följer du den planeringen. Det är det bästa rådet jag kan ge dig.
    • :

      Okej? Med tanke på att jag har två kurser som inte kan omvandlas samt att om jag läser mot examensbevis har jag gjort 47% av ekonomiprogrammet ( som är det närmaste ett examensbevis enligt skolverket) borde det väl innebära en nackdel för mig? Istället för att ha 2050 poäng och läsa 200 poäng till för att få slutbetyg. Är det ens en tolkningsfråga?

    • Anna : Vi hoppas du får svar från din komvux att du kan läsa mot ett Slutbetyg. Vi håller tummarna! Ansök om det. vi hoppas du får ett positivt svar.
    • : Absolut, jag ska göra det. Problemet är att rektorn som jag haft ska sluta i juni och jag sa att jag kunde vänta till nästa. Nu blev jag osäker dock. Hur som helst, tack så jättemycket för all hjälp. Superuppskattat!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'val av yrke' (20 st.)

    • Cirkulation

      Natur eller Ek?

      Jag undrar bara vilket gymnasieprogram jag ska välja jag har cirkulerat runt ett bra tag nu och jag funderar mellan Naturvetenskapsprogrammet och Ekonomi programmet. Jag vet att jag kan klara natur men jag vet att det skulle gå bättre akademiskt om jag tog ekonomi, men...

      Milla : : Hej!Jag vet inte om Per Brahegymnasiet alltid förlägger studier i fysik från årskurs 2 eller om de gör det tillfälligt t.ex på grund av lärarbrist, det får du fråga på den skolan... Läs hela svaret
    • Julle

      Tips på yrken? Utbildningar mm?

      Hej. Jag vet inte vad jag vill göra. Jag är 24år och känner att jag bara vill ha ett stabilt jobb. Bor ej hemma och har två hundar därav är långa studier svårt. För tillfället jobbar jag natt som Undersköterska på sjukhus,...

      Milla : : Hej!Det ser ut som att du befinner dig i en utmanande situation där du söker efter en stabil karriärväg som samtidigt tar hänsyn till dina personliga behov och preferenser. Här är några... Läs hela svaret
    • Henrik1775

      Vad ska jag jobba med? HJÄLP??

      Hejsan! Jag har länge funderat på vad jag ska utbilda mig till. Det är extremt klurigt att veta men de jag vet är att jag vill jobba i en miljö där jag pratar med kunder fysiskt men också är på ett kontor! Vill gärna byta miljö och...

      Milla : : Hej!Att välja rätt utbildning och karriärväg kan verkligen vara en stor utmaning, särskilt när du vill ha en balans mellan kontorsarbete och interaktion med människor i varierande miljöer.... Läs hela svaret
    • Esma

      Hjälp att tolka personlighetstest på Framtid se ?

      Hej Jag gjorde ett ”yrkestest” på er systersida Framtid.se, men när jag gjort det fick jag inte riktigt någon info kring vilka specifika yrken som kanske passar i de båda. Under undersökare står det kring teknik, historia matematik och IT bara men...

      Milla : : Hejsan,du ställer en viktig fråga men som också är svår att besvara. Läs gärna på framtid.se/blogg/navigera-i-yrkesdjungeln-hur-gör-man? --- Tänk... Läs hela svaret
    • Mina Dim

      Kan man byta linje i trean?

      Jag gick i IB linje för 2 år och detta är min tredje och sista år men jag vill byta gymnasiet och linje också. En sak som jag tror att är viktig är att jag är 06 och enligt svenskt system ett år framåt.

      Milla : : Hej,om jag förstår din situation rätt så går du nu tredje året på gymnasiet och du går på IB-programmet. Vilket program vill du gå i stället? Mitt i ett... Läs hela svaret
    • Elev

      Arkitektutbildning (Kan inte bestämma mig)?

      Jag går i trean och har bestämt mig att jag vill fortsätta plugga vidare direkt. Just nu är arkitektutbildningen en av de vägarna jag funderar att ta, men problemet är att arkitektutbildningen är för specifik, dvs den är inte flexibelt och man kan...

      Julia: : Hej Ene,du är fortfarande mycket ung och det är inte så ovanligt att man ändrar sig från dag till dag om vad man vill jobba med i framtiden.Jag kan ge dig 2 råd:- se om du kan... Läs hela svaret
    • Sökande

      Snälla, hjälp en vilsen 34-åring?

      Jag har just avslutat min gymnasiekompetens på komvux. Jag gick samhäll på gymnasiet och avskydde varje minut där. Jag gick sedan komvux och läste på distans och det funkade jättebra. Men nu sitter jag här med ett betyg och vet inte vad jag ska...

      Anna: : Hej Petter!Det finns uppskattningsvis cirka 8.ooo olika yrken. Cirka 2.ooo av dem beskriver vi på www.framtid.seDu får gärna kika på många yrken!Även om du berättade om dig här i... Läs hela svaret
    • Dany

      Förslag på varierande yrken?

      Hej! Jag behöver lite hjälp med förslag på varierande, omväxlande yrken. Skulle gärna vilja jobba med något där ingen dag är den andra lik, eftersom jag snabbt blir uttråkad om jobbet blir för monotont. Det får gärna vara...

      Anna: : Hej Dany!det finns uppskattningsvis cirka 8.000 yrken och cirka 2.000 av de berättar vi om på www.framtid.seDu går gärna kika på många yrkesbeskrivningar. Du kan t.ex börja med... Läs hela svaret
    • Linnéa

      Hur går jag till väga för att hitta utbildningen som passar mig bäst?

      Hej! Jag heter Linnéa och är 21 år gammal, har arbetat nu i 2,5år sedan jag tog studenten 2017. Jag började arbeta då för att jag absolut inte hade någon aning om vad jag ville välja för utbildning. Sedan dess har jag jobbat och rest samt bara försökt hitta mig själv. Något som både gått bra...

      Julia: : Hej,innehåll i "yrken", du som Person och omständigheterna runt om oss - är i ständig förändring... ett år framåt i tiden har du inte exakt... Läs hela svaret
    • Stefanie

      Vad är det bästa valet?

      Hej! Jag tog studenten 2018 med ganska så dåliga betyg jag har sökt in till komvux nu med några kurser som jag inte klarade i gymnasiet. Jag börjar undra nu om det var rätt val eller om det hade varit bättre att plugga om på folkhögskolan...

      Julia: : Hej!Plugga är oftast bra; mer kunskap kan inte skada, men det är också bra att ha MÅL med sina studier - för att tiden och orken är ju begränsade och bara plugga och plugga ... men vart vill du... Läs hela svaret
    • Ceren

      Osäker mellan två val?

      Hej, har ni tips på hur man kan gå tillväga om man har två utbildningar/yrken i tanken, och båda låter lika bra och är alltså "lika högt" för dig, men du har ingen aning om vilken du borde ta och hur du ska tänka? Har...

      Julia: : Hej,en mycket viktig fråga du ställer men som också är mycket-mycket svårt att svara på. Saken är den att både Du och Omständigheterna runt omkring dig förändras. Du mognar... Läs hela svaret
    • Joella

      Vad ska jag bli när jag blir stor?!?

      Hej! Jag har efter många om och men att högskolepoäng är nog rätt bra att ha i ryggen ändå. Men vad ska jag bli?!?! Jag har lätt för att brinna för det jag ger mig in i, kan dock tröttna när jag känner att en arbetsplats/yrke...

      SYV-besökare: : Hej Joella, tack för din fråga och för berättelsen om dina erfarenheter och om dina önskemål om det framtida yrket.Du får gärna kika på många olika yrken på... Läs hela svaret
    • Donna

      Vilket alternativ är bäst?

      Hej jag har blivit både antagen till Grundlärarprogrammet och stude- och yrkesvägledarprogrammet. Jag är fortfarande osäker på vilket jag ska välja. Har hört att lönen för lärare ligger ganska lågt, har det blivit bättre med...

      Anna: : Hej Donna,Grattis till att du blev antagen! Och så har du Lyx-problem: att välja mellan två utbildningar som du vill gå... inte alla har sådan tur! Så, du kan verkligen skatta dig lycklig! Med... Läs hela svaret
    • A

      Vad för universitetsstudier?

      Hej! Jag ha för några månader sedan hoppat av Civ.ing efter ett år då det inte passade mig helt. Jag vill nu söka in till något nytt och börja till hösten. Jag har betyg och alla kurser jag behöver för att bli antagen till i princip allt, det enda är att jag inte vet vad. Problemet är att jag...

      Anna: : Hej A! Du är fortfarande rätt ung, bara 23 år. Du kan gott jobba några år och skaffa mer livserfarenhet för att studera lite senare.  Du får annars gärna kika på många... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga