Rose
    Jag vill studera naturprogram och just nu studerar jag språkintroduktion . Jag vill veta så mycket så möjligt om merivärde.Hur många meri poäng behöver en elev som studerar språkintroduktion som vill studera vidare på naturprogram?
    • Anna : Tips: slå upp ordet "Konkurrens" och läs om hur konkurrensen fungerar, när man konkurrerar om utbildningsplatser. I Sverige konkurrerar man om utbildningsplatser när man söker till gymnasiet, till folkhögskolorna, till komvux, till eftergymnasiala utbildningar på högskolor/universitet, yrkeshögskolor och på vissa andra utbildningar.

    3 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Rose,

    när du skriver "naturprogram" menar du NA, naturvetenskapsprogrammet >>? Eller menar du NB, naturbruksprogrammet?

    Först och främst, behöver du bli BEHÖRIG till gymnasiets nationella program. För det behöver du bland annat få godkänt betyg i svenska som andraspråk från Grundskolan, det vill säga kunna lika mycket svenska som elever som slutar årskurs 9 i grundskolan, kan.

    Sedan är det olika antal Andra kurser/ämnen från grundskolan som du också behöver ha godkända betyg i - och det är olika ämnen, beroende på om det är NA eller NB programmet som du vill komma in på.

    Har du grundskolebetyg från ett annat land? eller läser du in grundskolebehörighet här i Sverige?

    Om du har betyg som motsvarar de svenska grundskolebetygen, från ett annat land, behöver dina betyg värderas/bedömas - och du kan kanske på de betygen + godkänt betyg i svenska som andraspråk komma in på gymnasiet.

    Annars, så kommer du delta i konkurrensen om plats på gymnasiet. Alla behöriga elever som söker till en viss utbildning på en viss skola konkurrerar med varandra om plats. Det går inte på förhand veta hur höga betyg som kommer att ge plats.
    Det går att titta på de tidigare års antagningspoäng, men inte om det är en ny skola, som ännu inte tagit in elever utan kommer att göra det till hösten 2018 för första gången.

    Mitt råd till dig blir att du gör ditt bästa i varje kurs och varje ämne du läser.

    Vänliga hälsningar och Lycka till med dina studier och med din Gymnasieansökan!

    L.

    Liselotte
    • : Hej ! jag menade naturvetenskap
    • Mikael : Naturvetenskapsprogrammet kräver att man har godkända betyg från grundskola i minst 12 ämnen, av dem svenska, engelska, matematik, fysik, kemi, biologi + i ännu minst sex andra ämnen. Mer info finns på https://www.gymnasieguiden.se/informeras/behoerighet-att-soeka-till-gymnasiet-gymnasiebehoerighet och sedan deltar alla BEHÖRIGA sökande i konkurrensen. antagningspoäng kan variera mycket mellan olika gymnasieskolorna.
    • : Ska man har bara godkänt på tolv ämnenföratt börjar studera NA eller krävs det mer än godkänt?
    • Anna : De som har godkända betyg i 12 ämnen blir BEHÖRIGA. Alla Behöriga deltar sedan i konkurrensen om utbildningsplats. De med högre betyg kommer in först. De med lägre betyg - senare och så länge platserna räcker... det som en sort "auktion" ... de med mer pengar köper det de vill och de med mindre pengar KANSKE kan få köpa någonting... om det blir någonting kvar. På samma sätt fungerar konkurrensen: de med högre betyg får platserna först, och de med lägre betyg - senare, så länge platserna räcker... Exakt hur höga betyg som kommer att ge plats går inte att svara om, på förhand. Ju högre betyg du har, desto högre är chansen att du kommer in. Lycka till!
    • : Tack Anna! Jag undrar hur många merivärde behöver man föratt börjar studera NA och jag studerar Språkintroduktion ni?
    • Anna : Är det någon speciell gymnasieskola du är intresserad av?
    • Anna : Om du vet vilken skola du vill läsa på, kan man se resultat av konkurrensen för förra året. Dock betyder det inte alls att resultat av framtida antagningar kommer att ligga nära... Du konkurrerar ju mot de betyg som ännu inte är "satta", och vem kan se in i framtiden? :)
    • : Hej Anna! jag studerar på Bromma gymnasium nu. Jag vill studera Na på Thorildsplans gymnasium.
    • Anna : https://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/thorildsplans-gymnasium har öppet hus den 3 maj. Mitt råd till dig är att du går till skolan på Öppet hus och du kan bland annat passa på och fråga om vilka (hur höga) betyg som förra året gav plas på Naturvetenskapsprogrammet på den skolan.
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Rose,

    du skriver att du är intresserad av Naturvetenskapsprogrammet. Och jag undrar om du vet att det är mycket matematik man läser och i snabb takt. Man läser också fyisk och kemi på Naturvetenskapsprogrammet och även biologi. 
    Jag vet inte om du är mycket bra på matematik och andra naturvetenskapliga ämnen. Det kanske du är. Men kika gärna på www.matteboken.se - där alla mattekurser är presenterade. Det är matematik 1c, 2c och 3c och på inriktningen "Naturvetenskap" på Naturvetenskapsprogrammet även Matematik 4 som läses som obligatoriska kurser. De läses i snabb takt. Detta för att elever som vill läsa ännu mer matematik (Matematik 5 och Matematik Specialisering) ska hinna läsa de kurser under årskurs 3 på gymnasiet.

    Tänk på att det är INGEN SOM PÅ FÖRHAND BESTÄMMER HUR HÖGA BETYG SOM KRÄVS, utan att den "siffran" uppstår i konkurrensen om utbildningsplats. 
    Alla behöriga sökande konkurrerar om plats med sina betyg.

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej! Vi fick svar från Thorildsplansgymnasiet >> som lyder (var god läs nedan):

    Hej!

    På gymnasieantagningen finns antagningsstatistik för gymnasieprogram från året 2009 till och med året 2017:
    https://www.gyantagningen.se/antagningsstatistik/slutliga-antagningar.html
     
    Om man följer länken (ovan), och väljer år och sen klickar på Stockholms stad så finns antagningspoängen där.

    ***
    Och jag har nu gjort det och hittade statistik för förra året:

    dvs lägsta antagningspoäng/betygspoäng var 292,5 och 98 antagna elever till "Naturvetenskap" på Thorildsplansgymnasieskola.
    Har man E-betyg i 12 ämnen, har man 120 betygspoäng... Har man A-betyg i 12 ämnen, har man 240 betygspoäng, det räcker alltså inte att endast ha betyg i 12 ämnen - man ska ha betyg i flera ämnen för att uppnå över 290 betygspoäng.
     
    Ha en fin dag!

    Frågor och svar taggade med 'konsult' (16 st.)

    • Alida

      Osociala yrken inom psykologi?

      Hej! Jag har alltid varit intresserad av hur människor fungerar, beteenden osv. Mina drömyrken har alltid varit som psykolog, inom rättspsykiatrin eller kriminalvården. Men har kommit fram till att jag är väldigt introvert och vet inte om jag vill satsa på...

      Milla : : Hej!Det finns flera yrken inom området beteendevetenskap och rättspsykologi där du kan utforska människors beteenden utan att behöva ha direkt patientkontakt.Här är några alternativ att... Läs hela svaret
    • beccaliya2007

      vad gör en konsult?

      Hej! Jag ä en tjej som älskar att prata, resa,leda och diskutera. jag vet inte vad jag vill bli efter gymnasiet då jag nu går i 9an, men konsult verkar vara roligt, jag undrar vad de gör. om de är fastanställda, och om de har bra lön?

      Milla : : Hej!Konsult - är ett samlingsnamn för ett stort antal olika yrken. Det gemensamma för dessa yrke är att du är expert inom ditt område och att arbetssättet som används är att göra... Läs hela svaret
    • Sandra

      Hur kan jag som civilekonom vidareutbilda mig för att få jobb inom HR?

      Jag är 39 år och har en civilekonomexamen med inriktning redovisning och finansiell styrning. Jag har därefter 13 års erfarenhet inom det området (som Redovisningsekonom, Controller och Ekonomiansvarig/Ekonomichef) men känner nu att jag vill göra...

      Anna: : Hej Sandra!I rollen som HR-chef (och annars även inom många andra roller inom HR) är det mycket bra att ha goda kunskaper i ekonomi (vilka du har och det är... Läs hela svaret
    • Emelie

      Fristående kurser för rekrytering?

      Hej, Jag vill helst inte gå personalvetareprogrammet. Utan läsa fristående kurser och specialisera mig inom just rekrytering. Vilka kurser tror ni spontant är bra att läsa på universitetet för detta?

      Anna: : Hej Emelie,det vi vet om yrket Rekryterare uppger vi på Framtid.se/yrke/rekryterareDet är yrket, som är i Sverige är icke-reglerat och det betyder att hen som anställer eller ger uppdrag... Läs hela svaret
    • Ida

      Vad gör en systemvetare?

      Jag har funderat en del på att bli systemvetare. Det känns verkligen som en utbildning som är rätt i tiden. Men jag undrar vad exakt de kan göra. Jag har hört att de kan jobba som programmerare och projektledare. Jag tycker inte att det låter superkul att...

      Peter: : Hej IdaSystemvetare - kallas de samhällsvetare som specialiserar sig på att lösa administrativa problem med hjälp av IT och datasystem. Majoritet av systemvetare (fler än 75%, uppgift från mars 2021)... Läs hela svaret
    • Sandra

      Hur läser jag till finansiell rådgivare?

      Hej, Jag funderar på att läsa till finansiell rådgivare och undrar vad som krävs för att bli detta. På framtid.se läser jag att den vanligaste vägen att gå är en master i ekonomi, men hur går man vidare efter detta? Finns det andra...

      Mikael: : Hej! Yrket finansiell-rådgivare är i Sverige icke-reglerat, därför kan olika arbetsgivare ställa olika krav på de som söker jobbet. I Sverige kan också lagar och... Läs hela svaret
    • Sami

      Vill bli IT konsult?

      Hej jag har ett samlat betygsdokument från gymnasiet då jag gick elprogrammet. Jag har nu funderat på att försöka bli IT konsult och jag undrar hur jag ska gå tillväga då och vilka ämnen man läser mest om?

      Julia: : Hej Sami,det bästa rådet jag kan ge dig är att du vänder dig till Studie- och yrkesvägledare på Komvux i den kommunen där du är folkbokförd och gör studieplanering mot Examensbevis. Med... Läs hela svaret
    • Elias

      Vilken utbildning för att bli processkonsult?

      Fråga 1: Vilken utbildning kan jag välja om jag vill bli konsult för kreativa grupprocesser? Bakgrund 1: Jag är intresserad av komplexa sociala utmaningar. Jag skulle vilja stötta grupper, organisationer el företag att komma framåt i sina skapandeprocesser. Någon sorts processkonsult. Jag...

      Anna: : Hej i Sverige hör yrket "konsult" ej till de "Reglerade yrken" och det är därför arbetsgivare som bestämmer vem som har tillräckliga kvalifikationer och vilken utbildning som... Läs hela svaret
    • Linn

      Kan man få hjälp med sommarjobb av en syv-konsult?

      Hej,jag har hört att man kan få hjälp med att söka sommarjobb av en syv-konsult tills man blir 20 år. Stämmer det? Och om det gör det,kan man fortfarande få hjälp om man går på ett distansgymnasium? Jag är 19 år nu men fyller inte 20 förrens den 29 augusti så jag kommer att vara klar med...

      Julia: : Hej Linn, så vitt jag vet så finns det inte någon allmän regel ang. 20 årsgräns... dock kan det vara oIika i olika kommuner, om det handlar om olika lokala projekt. Du... Läs hela svaret
    • Carl

      Vad gör en konsult inom kultur?

      Hej! Jag funderar på att studera kulturentreprenörskap vid uppsala universitet och det står att man kan bli konsult efter utbildningen. Men vad gör en sådan och vad tjänar man?

      Liselotte: : Hej CarI, för att du ska få hjälp på bästa sättet, kanske är det fördeIaktigt för dig att få svar direkt från de utbiIdningsansvariga på just den utbiIdningen,... Läs hela svaret
    • Oliver

      Kunna jobba inom IT?

      Hej, Jag har tänkt att jobba inom IT men har hört att de ganska dåligt lön inom branschen och dåligt löne utveckling men vill så gärna jobba inom It och då vill jag göra ett bra yrke-val också. Så vilka jobb kan ni ge exempel på inom IT som ger en hyfsad lön?

      Mikael: : IT-branschen utvecklas fort och nya yrken tillkommer. Se exempel på yrken inom IT Här>> som egenföretagare /konsult/ kan man tjäna "hur mycket pengar som helst", beroende på hur bra IT-specialist man... Läs hela svaret
    • Henrik

      Vilka yrken leder till jobb utan fast arbetsplats?

      Jag är ute efter ett jobb utan fast arbetsplats. Mitt nuvarande mål i livet är att låsa upp tid och plats, utan att göra anspråk på min lön. Som exempel vill jag har möjligheten att åka till (bäst/)västkusten och fiska några veckor under våren, spendera juli månad i Varberg eller spendera...

      Mikael: : Titta närmare på yrke Konsult. Man kan bli konsult inom alla branscher, t.ex IT-konsult eller Lönekonsult.
    • Simon

      Studera till PR-konsult?

      Hej! Jag har länge haft intresse för media och kommunikation överlag och därav är PR-Konsult något som jag vill studera till. Det problem jag har är att hitta en utbildning som passar på någon av följande orter; Stockholm, Lund, Göteborg samt Borås. Vad vet du/ni? Vilken hjälp kan ni...

      Anna: : Hej Simon! Som PR-konsult kan man jobba efter väldigt många olika utbildningar som på ett eller annat sätt handlar om Marknadsföring.  Jag kan ge några exempel - en distansutbildning... Läs hela svaret
    • Oliver

      Vilka kurser behöver man för bli IT-konsult?

      Hej Jag undrar vilka kurser man måste plugga i gymnasiet för att kunna bli antagen/jobba i IT branschen och för min del så vill jag jobba som IT-konsult och jag undrar också om man måste plugga olika kurser beroende på vad man vill arbeta som i IT branschen.

      Milla : : Hejsan!  För att kunna jobba som IT-konsult behöver du (nästan säkert) en eftergymnasial utbildning: på högskola eller på yrkeshögskola. Att få jobba som... Läs hela svaret
    • Alena

      Vägledning inför studier utomlands?

      Hej! Jag har nyss börjat ettan i gymnasiet och går Samhällsvetenskapsprogrammet. I framtiden vill jag studera utomlands, allra helst på något topp universitet i USA. Finns det någon organisation ni känner till som är specialiserade inom studier utomlands? Eller kanske någon viss konsult som...

      Anna: : Hejsan! Här kommer länkarna till de hemsidor som vi kan rekommendera om man söker info om studier... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga