Katja

    Hej! Min som född-07 har mobbats i skolor och ej klarar dkola sedan åk5. Hsn är inskriven i åk 9 nu. Får infen hjälp från skolan (friskola som vi trodde var bra), men vi hoppas nya vägar öppnas efter 9an. Undrar om/var man kan få bägledning om trkesutbildningar, praktik, lärlingsskap, folkhögsskola etc för elev som har skolfobi och inga betyf sedan åk 4. Skolan erbjuder ingen info och kommunens syv ger bara info till elever på kommunala skolor. Lnskar tydlig samnanhållen info som min son kan få hopp av. Enda info vi fått fr skolan är ’det finns många vägar’ men vilka..? Tack på förhand! M v h Katja

    • Anna :

      Om eleven inte kan gå i skolan på grund av skolfobi, så kanske "helpraktik" inom IM:Individuellt alternativ kan vara ett passande alternativ. Ofta är det rektorer i samråd med kuratorer som skriver in eleven i Individuellt alternativ på gymnasiet. Inom den utbildningen kan man läsa diverse kurser, blanda grundskolekurser och gymnasiala kurser men även gå på "helpraktik" vilket innebär att eleven går på praktik på en eller flera arbetsplatser på heltid. Det är också möjligt att ha viss individuell undervisning. Det beslutas individuellt kring varje elev.

    • Katja : Hej Anna, tack för utförligt svar. En följdfrpga. Om tektor i samråd med med kurator skriver in elev på Individuellt alternativ, vilket underlag behlver de för att kunna ta det beslutet? Frogar för att vår son nekad både ksrtläggning och utredning vid nuvarande(och föregpende) skola, pga resursbrister i skolorna. (De tar sig ej tid att kartlägga/utreda), så trots år sv frånvaro finns bara muntliga planer och ’förklaringar’. Nu
    • Katja : .. hej igen Anna, ursäkta, råkade klivka ’skicka’ innan min följdfråga var klar. Jo, undrarnom den gymnasieskola dom ska ta ställning till om vår son ska kunna skrivas in i individuellt alternativ, vad behöver den skolan för beslutsnderlag? Stort tack på förhsnd för svar.
    • Milla : Vad gäller beslutsunderlag inför Individuellt alternativ så är det individuellt; man skickar med det som finns - det kan vara läkar- och psykologutlåtande, kuratorns sammanställning av situationen, lärarnas beskrivningar av elevens deltagande på lektionerna med mera och med flera. Om elevens skola vägrar, som du skriver, göra utredning, vänd er gärna både till Huvudmannen (de som är chefer för skolan) och till sjukvården. Till sjukvården vänder man sig vad gäller hälso- och psykologiska faktorer som gör det att eleven har det svårt med skolgången. Alla hälsotillstånd som kan påverka skolgång kan vara bra att ha "på papper" som Intyg eller Utlåtande. Även om eleven är inskriven på i en icke-kommunal grundskola så bör ni kunna få hjälp på Utbildningsförvaltningen i den kommunen där eleven är folkbokförd, tycker jag. Om eleven ändå ej går till skolan, vad spelar det för roll vilken skola eleven är inskriven i? Han går ju inte till skolan, om jag förstår dig rätt... Vad gäller börja på gymnasiet för en elev som inte blir behörig till de Nationella programmen, så är det ofta fördelaktigt att vara folkbokförd i en stor kommun. Jag ska utveckla den tanken i mitt SVAR till dig.
    Läs alla kommentarer

    2 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Katja,
    om ni som är vårdnadshavare är missnöjda med skolan där sonen är inskriven, så kanske det är en bra idé att byta till en annan skola, t.ex till en kommunal grundskola i närheten av bostaden. 
    Du beskriver en situation som kräver individuella lösningar. Det finns inge någon på förhand utarbetat lösning för just den unika situationen som din son och er familj befinner er i.
    Jag vill ge ett konkret tips om ett gymnasieprogram som heter Yrkesintroduktion. Se gärna information på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/IMY Behörig till det programmet är eleven som har kunskaper i svenska motsvarande godkänt betyg i årskurs 6 i grundskolan + har intresse för valt praktiskt yrke. Yrkesintroduktion kan erbjudas både individuellt och i grupp/klass. Om din son har eller kan skaffa sig intresse för ett av de praktiska yrken, t.ex FastighetsskötareFordonsmekaniker, Undersköterska, Byggnadsarbetare, Kock, Kallskänka, Butikssäljare, Cafébiträde - som brukar erbjudas inom yrkesintroduktion och kan skaffa sig godkänt betyg i svenska som motsvarar årskurs 6 vårterminens betyg (alltså det betyget som eleverna får när de slutar år6 på grundskolan), då blir han behörig att antas till IMY. Målet för din sons utbildning på IMY blir i så fall att bli anställningsbar och kunna efter 3 år på gymnasiets program "yrkesintro" få jobb inom valt yrke.
    I så fall bör din son under det kommande läsåret jobba för att få kunskaper i svenska som motsvarar godkänt betyg i slutet av årskurs 6 på grundskolan + bestämma sig angående det praktiska yrket som han vill bli anställningsbar inom. Jag rekommenderar att din son läser svenska i första hand (och matematik i andra hand, samt engelska - i tredje hand) med målet att kunna komma in på yrkesintro
    Om du svarar i vilken kommun som din son är folkbokförd i, så kan jag se vilka yrken som finns "representerade" på IMY i just den kommunen (vad finns det att välja mellan). Det är i första hand i samma kommun som eleven är folkbokförd i som hen läser IMY men utbildningsförvaltningen/kommunen kan köpa plats för eleven även i andra kommuner (det är en bedömnings- och även kostnadsfråga + frågan om det är möjligt för eleven att pendla dit utbildningen finns eller om eleven kan bo på skolorten under gymnasietiden). 
    Exempel på utbildningar inom Yrkesintroduktion:
    Angeredsgymnasiet erbjuder IMY mot Vård- och omsorgsprogrammet, alltså till yrken som Vårdbiträde, Vårdare inom funktionsvariationPersonlig assistent, Omsorgsassitent och Undersköterska;
    Berga naturbruksgymnasium - IMY mot yrken som Hästskötare och Lantbrukare;
    Cybergymnasiet vid Odenplan - IMY mot Frisör/Barberare;
    Didaktus Jakobsberg - IMY  mot Barnskötare; och mot yrken som Vårdbiträde, Vårdare inom funktionsvariationPersonlig assistent, Omsorgsassitent och Undersköterska;
    Distra gymnasium - IMY bl.a mot bygg- och anläggningsarbetare.

    • Katja : Hej Peter! Stort tack för utflrligt svar. Har återberättat för vår son och han verksr hoppfull. Han har långa i tressen som bör kunna komma till nytta inom olika praktiska yrken. Vi bor f n i Göteborg, men just ompga ksoset kring skolorna hör så försöker vi flytta till en mindre kommun, dock inom pendlingsavstånd till Göteborg för hans kompisars skull.skull.
    • Katja : Hej igen, ursäjta mitt svar/följdfrpga postades innan det var klart. Jo, tänkte höra om det finns någon förteckning på gymnadieskolors utbud, eller fpr man gå in på en skola i taget? Tak igen flr tips om Svenska åk 6, det kommer vi försöka få vis nuvarande skola. Undrar även om de skolor han kommer söka till behöver något särskilt underlag flr att kunna bevilja tex individuellt alternativ? Frågar pga stt utredning/kartläggning saknas. (Skolan helt sonika nekar oss detta.) Ska abdolut lverväga skolbyte, dock har vi väldigt negativa erfarenherer sv kommunala grundskolor i Göteborg. Men vi får göra lite efterforskningar. Tack igen för svar.
    • Milla :

      Presentationer av samtliga gymnasieskolor i Hela Sverige finns på gymnasieguiden.se/gymnasium - och för gymnasieskolorna i Västra Götalands län se gymnasieguiden.se/gymnasium?Västra+Götaland  - och för gymnasieskolorna i Göteborg: gymnasieguiden.se/gymnasium?Gbg 
      Vad gäller utbud av utbildningar så kan den förändras och ibland ganska mycket på kort tid. Vad gäller IMY; yrkesintroduktion så känner vi idag att det finns 10 gymnasieskolor i Gbg som erbjuder den utbildning, se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?IMY-Gbg
      Jag ska också nu skriva ett nytt svar till dig.

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Katja,
    jag vill direkt börja med att utveckla det jag har nämnt i en kommentar som jag skrivit (ovan) om att det kan vara fördelaktigt att vara folkbokförd i en stor kommun, som har många egna gymnasiala utbildningar. 
    Så här är det: Introduktionsprogrammen på gymnasiet (bl.a IMY och IMA) hör inte till de Nationella programmen. Elever som är obehöriga till de nationella programmen "hanteras" av den kommunen där de är folkbokförda. Oftast går de eleverna på bl.a IMY och IMA på en gymnasieskola som finns i samma kommun där de är folkbokförda, ej i en annan kommun.
    Små kommuner har ofta få alternativ att erbjuda till icke-behöriga elever. T.ex kan det finnas yrkesintroduktion inför yrket Bilmekaniker och yrket Undersköterska och inga fler alternativ i den egna kommunen. Kommunen är i detta fallet inte skyldig att köpa utbildning hos en annan kommun, utan kan gott säga att välj att läsa mot Bilmekaniker eller Undersköterska och passar inte det, så har vi inget mer att erbjuda... . Hos större kommuner finns fler yrken att välja mellan - vad gäller yrkesintroduktion. Det finns också fler arbetsplatser där man kan gå på praktik (om eleven ska gå på "helpraktik" eller kombinera praktik med vissa studier). Därför är jag inte alls säker på att det skulle vara fördelaktigt för din son att bli folkbokförd i en mindre kommun inför gymnasiet. Var man de facto bor, är en annan sak. Här pratar vi om folkbokföringsadress. Det är folkbokföringsadress som kommuner "går på" vad gäller inskrivning i gymnasiet för icke-behöriga elever.
    Din son kommer med störst sannolikhet inte bli behörig till de nationella programmen. För att minimikravet för gymnasiets nationella program är 8 godkända betyg (av dem i svenska, engelska och matematik) från vårterminen i årskurs 9. Därför kommer din son "hanteras" av den kommunen där han är folkbokförd. Med "hanteras" menar jag beslut om hans skolgång - vad han blir erbjuden för alternativ. Och, som sagt, i en större kommun finns det fler möjliga val av yrken inom yrkesintroduktion och fler arbetsplatser att ha praktik på.

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'konsult' (16 st.)

    • Alida

      Osociala yrken inom psykologi?

      Hej! Jag har alltid varit intresserad av hur människor fungerar, beteenden osv. Mina drömyrken har alltid varit som psykolog, inom rättspsykiatrin eller kriminalvården. Men har kommit fram till att jag är väldigt introvert och vet inte om jag vill satsa på...

      Milla : : Hej!Det finns flera yrken inom området beteendevetenskap och rättspsykologi där du kan utforska människors beteenden utan att behöva ha direkt patientkontakt.Här är några alternativ att... Läs hela svaret
    • beccaliya2007

      vad gör en konsult?

      Hej! Jag ä en tjej som älskar att prata, resa,leda och diskutera. jag vet inte vad jag vill bli efter gymnasiet då jag nu går i 9an, men konsult verkar vara roligt, jag undrar vad de gör. om de är fastanställda, och om de har bra lön?

      Milla : : Hej!Konsult - är ett samlingsnamn för ett stort antal olika yrken. Det gemensamma för dessa yrke är att du är expert inom ditt område och att arbetssättet som används är att göra... Läs hela svaret
    • Sandra

      Hur kan jag som civilekonom vidareutbilda mig för att få jobb inom HR?

      Jag är 39 år och har en civilekonomexamen med inriktning redovisning och finansiell styrning. Jag har därefter 13 års erfarenhet inom det området (som Redovisningsekonom, Controller och Ekonomiansvarig/Ekonomichef) men känner nu att jag vill göra...

      Anna: : Hej Sandra!I rollen som HR-chef (och annars även inom många andra roller inom HR) är det mycket bra att ha goda kunskaper i ekonomi (vilka du har och det är... Läs hela svaret
    • Emelie

      Fristående kurser för rekrytering?

      Hej, Jag vill helst inte gå personalvetareprogrammet. Utan läsa fristående kurser och specialisera mig inom just rekrytering. Vilka kurser tror ni spontant är bra att läsa på universitetet för detta?

      Anna: : Hej Emelie,det vi vet om yrket Rekryterare uppger vi på Framtid.se/yrke/rekryterareDet är yrket, som är i Sverige är icke-reglerat och det betyder att hen som anställer eller ger uppdrag... Läs hela svaret
    • Ida

      Vad gör en systemvetare?

      Jag har funderat en del på att bli systemvetare. Det känns verkligen som en utbildning som är rätt i tiden. Men jag undrar vad exakt de kan göra. Jag har hört att de kan jobba som programmerare och projektledare. Jag tycker inte att det låter superkul att...

      Peter: : Hej IdaSystemvetare - kallas de samhällsvetare som specialiserar sig på att lösa administrativa problem med hjälp av IT och datasystem. Majoritet av systemvetare (fler än 75%, uppgift från mars 2021)... Läs hela svaret
    • Sandra

      Hur läser jag till finansiell rådgivare?

      Hej, Jag funderar på att läsa till finansiell rådgivare och undrar vad som krävs för att bli detta. På framtid.se läser jag att den vanligaste vägen att gå är en master i ekonomi, men hur går man vidare efter detta? Finns det andra...

      Mikael: : Hej! Yrket finansiell-rådgivare är i Sverige icke-reglerat, därför kan olika arbetsgivare ställa olika krav på de som söker jobbet. I Sverige kan också lagar och... Läs hela svaret
    • Sami

      Vill bli IT konsult?

      Hej jag har ett samlat betygsdokument från gymnasiet då jag gick elprogrammet. Jag har nu funderat på att försöka bli IT konsult och jag undrar hur jag ska gå tillväga då och vilka ämnen man läser mest om?

      Julia: : Hej Sami,det bästa rådet jag kan ge dig är att du vänder dig till Studie- och yrkesvägledare på Komvux i den kommunen där du är folkbokförd och gör studieplanering mot Examensbevis. Med... Läs hela svaret
    • Elias

      Vilken utbildning för att bli processkonsult?

      Fråga 1: Vilken utbildning kan jag välja om jag vill bli konsult för kreativa grupprocesser? Bakgrund 1: Jag är intresserad av komplexa sociala utmaningar. Jag skulle vilja stötta grupper, organisationer el företag att komma framåt i sina skapandeprocesser. Någon sorts processkonsult. Jag...

      Anna: : Hej i Sverige hör yrket "konsult" ej till de "Reglerade yrken" och det är därför arbetsgivare som bestämmer vem som har tillräckliga kvalifikationer och vilken utbildning som... Läs hela svaret
    • Linn

      Kan man få hjälp med sommarjobb av en syv-konsult?

      Hej,jag har hört att man kan få hjälp med att söka sommarjobb av en syv-konsult tills man blir 20 år. Stämmer det? Och om det gör det,kan man fortfarande få hjälp om man går på ett distansgymnasium? Jag är 19 år nu men fyller inte 20 förrens den 29 augusti så jag kommer att vara klar med...

      Julia: : Hej Linn, så vitt jag vet så finns det inte någon allmän regel ang. 20 årsgräns... dock kan det vara oIika i olika kommuner, om det handlar om olika lokala projekt. Du... Läs hela svaret
    • Carl

      Vad gör en konsult inom kultur?

      Hej! Jag funderar på att studera kulturentreprenörskap vid uppsala universitet och det står att man kan bli konsult efter utbildningen. Men vad gör en sådan och vad tjänar man?

      Liselotte: : Hej CarI, för att du ska få hjälp på bästa sättet, kanske är det fördeIaktigt för dig att få svar direkt från de utbiIdningsansvariga på just den utbiIdningen,... Läs hela svaret
    • Oliver

      Kunna jobba inom IT?

      Hej, Jag har tänkt att jobba inom IT men har hört att de ganska dåligt lön inom branschen och dåligt löne utveckling men vill så gärna jobba inom It och då vill jag göra ett bra yrke-val också. Så vilka jobb kan ni ge exempel på inom IT som ger en hyfsad lön?

      Mikael: : IT-branschen utvecklas fort och nya yrken tillkommer. Se exempel på yrken inom IT Här>> som egenföretagare /konsult/ kan man tjäna "hur mycket pengar som helst", beroende på hur bra IT-specialist man... Läs hela svaret
    • Henrik

      Vilka yrken leder till jobb utan fast arbetsplats?

      Jag är ute efter ett jobb utan fast arbetsplats. Mitt nuvarande mål i livet är att låsa upp tid och plats, utan att göra anspråk på min lön. Som exempel vill jag har möjligheten att åka till (bäst/)västkusten och fiska några veckor under våren, spendera juli månad i Varberg eller spendera...

      Mikael: : Titta närmare på yrke Konsult. Man kan bli konsult inom alla branscher, t.ex IT-konsult eller Lönekonsult.
    • Simon

      Studera till PR-konsult?

      Hej! Jag har länge haft intresse för media och kommunikation överlag och därav är PR-Konsult något som jag vill studera till. Det problem jag har är att hitta en utbildning som passar på någon av följande orter; Stockholm, Lund, Göteborg samt Borås. Vad vet du/ni? Vilken hjälp kan ni...

      Anna: : Hej Simon! Som PR-konsult kan man jobba efter väldigt många olika utbildningar som på ett eller annat sätt handlar om Marknadsföring.  Jag kan ge några exempel - en distansutbildning... Läs hela svaret
    • Oliver

      Vilka kurser behöver man för bli IT-konsult?

      Hej Jag undrar vilka kurser man måste plugga i gymnasiet för att kunna bli antagen/jobba i IT branschen och för min del så vill jag jobba som IT-konsult och jag undrar också om man måste plugga olika kurser beroende på vad man vill arbeta som i IT branschen.

      Milla : : Hejsan!  För att kunna jobba som IT-konsult behöver du (nästan säkert) en eftergymnasial utbildning: på högskola eller på yrkeshögskola. Att få jobba som... Läs hela svaret
    • Alena

      Vägledning inför studier utomlands?

      Hej! Jag har nyss börjat ettan i gymnasiet och går Samhällsvetenskapsprogrammet. I framtiden vill jag studera utomlands, allra helst på något topp universitet i USA. Finns det någon organisation ni känner till som är specialiserade inom studier utomlands? Eller kanske någon viss konsult som...

      Anna: : Hejsan! Här kommer länkarna till de hemsidor som vi kan rekommendera om man söker info om studier... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga