Ilnur
    Hej!
    Har en fråga ang. komplettering för Sjuksköterska linjen i Umeås Universitet
    Jag har betyg från Ryssland och jag vill kunna se om det matchar med kurserna här i Sverige och jag vill veta om jag kan få studera en kortare period för jag vill kunna komplettera mina betyg från Ryssland till Sverige.
    Går detta?

    2 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Ilnur,

    Vilka betyg har du? Är det betyg från sjuksköterskeutbildningen i Ryssland? eller vad är det för betyg du har?

    Mitt råd är att du tar med dig dina betyg till Arbetsförmedlingen som kan skicka dem till översättning och sedan till värdering.

    Om dina betyg redan är översatta till svenska eller engelska, kan du i så fall skicka dem till värdering på egen hand, utan någon hjälp från Arbetsförmedlingen eller någon annan.

    Du kan också ta dina betyg till Studie- och yrkesvägledare på komvux i den kommunen där du är skriven/folkbokförd och diskutera hur du bäst ska gå tillväga.

    Du kan också kontakta studievägledare på de högskolor/universitet där sjuksköterskeutbildnignen ges. Var bor du? Om du svarar på frågan var du bor, kan jag se vilken sjuksköterskeutbildning som finns närmast till din stad, där du bor nu.

    Vänligen

    Julia SYV

    Hej, vi fick nu svar /som du kan läsa nedan/ och som förhoppningsvis blir till hjälp för dig! :)

    Hej!
    Jag skickar några länkar som ni kan titta på och bli hjälpta av. Tyvärr är det så att man inte kan tillgodoräkna sig eller få förtur för att man arbetar som Undersköterska.  

    https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Behorighet/ 

    https://www.uhr.se/bedomning 


    Med vänliga hälsningar / Best regards, 
    Infocenter Umeå universitet 
    +46-90-786 50 00 
    www.infocenter.umu.se/ 

    • : Hej jag vill studera i Umeå och göra min sjuksköterska utbildning där.
    • : Som svar på din fråga så är det Ja. Jag har betyg från sjuksköterska utbildningen i Ryssland . Jag vill studera i Umeå för dem har en distans utbildning som kan ges. Jag är nuvarande bosatt i Stockholm. Och jag är en utbildad sjuksköterska i Ryssland men just nu så jobbar jag som undersköterska i Stockholm.
    • Anna : Har du fått din utbildning till sjuksköterska i Ryssland värderat? Vad fick du för svar på vad din utländska utbildningen är "värd" i svenska mått mätt?
    • : Hej går det att kontakta SYV i Umeå om detta? Hur kan jag kontakta en SYV i Umeå?
    • : Karolinska har sagt att jag kan jobba som Undersköterska, Läk assistent samt Ambulans personal.
    • Anna : Det är bra att Karolinska har sagt att du kan jobba som Undersköterska, läkarassistent samt ambulanspersonal. Men det är arbetsgivare som bestämmer. Du kan söka jobb som läkarassistent eller ambulanspersonal, men det finns inga garantier på att få jobbet. De yrken är inte legitimationsyrken. Sjuksköterska är i Sverige ett legitimationsyrke. Socialstyrelsen utfärdar legitimation. Allt som oftast vill Socialstyrelsen se Examen från sjuksköterskeprogrammet i Sverige. Det är därför STOR SKILLJAD på legitimations-yrken och icke-leg.yrken. Jag ska hitta kontaktuppgifter till SYV i Umeå och ge dem till dig.
    • Anna : https://www.umu.se/utbildning/program/sjukskoterskeprogrammet kan du se att just i Umeå är det inte Distans, utan "bundet", på plats undervisning.
    • Anna : http://www.omvardnad.umu.se/om-institutionen/personal/?uid=hefo0021&guiseId=203225&orgId=7de4cadfd8e0635f1dff34e3bf18dd668dbdd704&name=Helen%20Forsgren ser du alla kontaktuppgifter till SYV på Umeå Universitets Omvårdnadsinstitutionen. Enligt våra uppgifter är hon på semester nu och kommer till jobbet den 14 augusti men det är mycket möjligt hon kan svara på mail eller i telefon först 18 aug. (finns uppgift om att hon inte är anträffbar innan 18 aug.). Du kan maila redan nu, men det är möjligt du får svar först om ca 2-3 veckor. Lycka till!
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan,

    det är stor skillnad om du är utbildad sjuksköterska i ett annat land och har dokument med dig som bekräftar det eller inte har dokument med dig, men har kunskaper/erfarenhet eller om du har allmän gymnasiekompetens och vill läsa till sjuksköterska "från början till slut" i Sverige.

    Utifrån info i din fråga är det svårt att avgöra vilket...

    Du får gärna förklara mer. Alternativt gör så som Julia föreslår: ta med dig alla dina betyg och gå prata med SYV på komvux. Om hen inte vet, kan hen /SYV på komvux/ söka expert-hjälp.

    Eftersom du är intresserad av yrket sjuksköterska, skickar jag här några länkar till sidor som erbjuder relevant information:
    https://www.framtid.se/yrke/sjukskoterska

    https://www.framtid.se/yrke/rontgensjukskoterska

    https://www.framtid.se/yrken/halsa-sjukvard

    https://www.framtid.se/yrke/legitimationsyrken

    https://www.framtid.se/yrke/underskoterska

    https://www.fragasyv.se/info/underskoterska

    Du får gärna återkomma med mer info om din situation: vilken utbildning du har; vem du har varit i kontakt med och vad du fick för svar sedan innan... 

    Bästa hälsningar

    ANNA

    Distansutbildning till sjuksköterska finns även på andra ställen, t.ex i Luleå - se www.ltu.se/edu/program/FVSSG/FVSSG-Sjukskoterska

    Utbildning till sjuksköterska i andra länder kan ligga på lite lägre nivå, inte på högskola/universitet såsom det gör i Sverige. Därför kan det tyvärr många ggr vara så att man måste läsa hela Sjuksköterskeprogrammet från början till slut. Och att söka till Sjuksköterskeprogrammet "på vanligt sätt", dvs bortsett från att man redan har utbildning inom samma område.

    Min gissning är att din sjuksköterskeutbildning från Ryssland blir bedömd till att du har "fullständig allmän gymnasiekompetens" och förhoppningsvis även kan bedömas vara behörig att söka till Sjuksöterskeprogrammet, förutom behörighet i svenska och engelska. Inom språken, svenska och engelska, måste du påvisa att du är behörig - i svenska måste du ha kunskaper motsvarande SAS 3, svenska som andraspråk 3 /tredje gymnasiekurs i svenska eller svenska som andraspråk/ eller klara TiSUS test med godkänt resultat.
    I engelska krävs lite lägre behörighet - Engelska 6 godkänt /andra gymnasiekurs i engelska/. Undantag: om man har betyg som påvisar att man har läst minst 500 timmar engelska med godkänt resultat på högskole/universitetsnivå i ett annat land - då bedöms man ha nödvändiga kunskaper i engselska för att kunna läsa eller komplettera på högskolenivå i Sverige.

    Engelska kan tyvärr bli ett stort problem för personer med höga utbildningar från andra länder. Det är inte alltid man över huvudet taget kan engelska, trots sin höga utbildning från utlandet.

    Hej igen,

    kontaktuppgifter till SYV på UU Institution för omvårdnad - finner du här>>.

    Om du mailar, råder jag dig uppge följande info:
    1. vilka tidigare betyg du har - både från Ryssland och från Sverige; och om dina betyg från Ryssland är värderade eller i alla fall översatta till svenska eller engelska;

    2. vilka kurser i svenska och engelska du har godkända betyg i.

    LYCKA TILL!

    Tips: läs gärna på följande sidor - https://www.framtid.se/yrke/sjukskoterska

    https://www.framtid.se/yrke/legitimationsyrken

    www.socialstyrelsen.se/ansokaomlegitimation

    Och du kan också kika på andra yrken inom vården: ex.
    Sjukhusyrken>>
    Ambulanssjukvårdare>>
    Vårdadministratör>>

     

    Du kan också, om du vill, titta på vilka utbildningar som finns inom yrkeshögskolan: det är utbildningar på Eftergymnasial nivå, men på lägre nivå än sjuksköterska, som i Sverige är en högskoleutbildning.

    Yrkeshögskoleutbildningar är kortare och visar väldigt bra resultat vad det gäller att få jobb direkt efter utbildningen. Hela utbudet finns på www.yhguiden.se
    Det kan finnas "restplatser" till höstens start, ex. finns dem på den här yh - >>specialistunderskoeterska-inom-demens-arboga

    Frågor och svar taggade med 'karriär' (13 st.)

    • So

      Olika karriärmöjligheter?

      Hej! Jag har läst en rad olika kurser och undrar vilka olika karriärsval jag kan göra med hjälp av dessa. Har läst: organisation och ledarskap A (7,5 hp), organisation och ledarskap B(7,5 hp), Juridisk introduktionskurs (15hp), Religionspsykologi A (15hp), Psykologi A...

      Milla : : Hej!Med den blandningen av kurser du har läst finns det flera karriärvägar du kan överväga. Här är några exempel:1. **HR och Personalarbete**: Kunskap inom områden organisation,... Läs hela svaret
    • Henke

      Yrke och karriär för att tjäna mycket pengar?

      Hejsan, Om man endast är intresserad av att tjäna mycket pengar, vilken utbildning rekommenderar ni då? VD:ar och investerare tjänar mest tror jag, så vilken utbildning ska man gå för att bli VD t.ex? Tack på förhand för svar, Mvh, Henke

      Milla : : Hejsan,Enligt CSB, är det inom följande yrken som man - i Sverige - haft högsta löner året 2021:     Chefer inom bank, finans och försäkringGeneral-,... Läs hela svaret
    • Henke

      Vilken utbildning har entreprenörer?

      Hejsan, Finns det någon utbildning/bakgrund som är väldigt vanlig hos entreprenörer (personer som grundar företag)? Tror själv att civilekonomexamen är vanlig med tanke på att företag handlar mycket om ekonomi. Tack för svar på...

      Milla : : Hej!De som startar egna företag kan ha helt olika utbildningsbakgrund (från oavslutad grundskola till forskarutbildningen). Att vara Entreprenör eller egenföretagare kräver, formellt... Läs hela svaret
    • Lana

      Hur ser min program val ut i framtiden?

      Hej! Jag är väldigt intresserad av att jobba som läkare eller inom ekonomi i framtiden. Just nu, går jag på IB med Ämnena : HL bio, HL ekonomi, HL Swe B. SL Matte, SL fysik, SL Engelska A. Jag tar också kemi 2 och Sva 2 i svenska systemet. Jag tankar byta fysik SL med Historia SL snart. Hur...

      Anna: : Hejsan,jag vill börja med att råda dig boka tid med Studie- och yrkesvägledare som jobbar på IB-programmet på din skola. Hen är van vid den typen av frågor som du ställer och... Läs hela svaret
    • R

      Vad kan man utveckla paralegal utbildningen till?

      Hej! Jag pluggar just nu till Paralegal och undrar om det finns någon möjlighet att läsa till ett par kurser efter examen, eller på något sätt utöka sin behörighet för att kunna arbeta som civil utredare? Med tanke på att vi läser...

      Julia: : Yrkesroller som en utbildad Paralegal kan ha är bland annat: Juristassistent - t.ex hos privata arbetsgivare (på Advokatbyråer, Rekryterings- och Bemanningsföretag och dylikt) eller... Läs hela svaret
    • anders

      Kriminolog och polis?

      Hej! Jag undrar hur smart det är att läsa en kanditatexamen i kriminologi innan man pluggar till polis? hur stor nytta tror du att jag kommer få av kriminologiutbildningen i polisyrket? Blir det lättar att klättra i rank? Tack på förhand// Anders

      Anna: : Hej Anders,det  är givetvis bra med mer kunskap, men exakt hur mycket "nytta" du kan få av kandidatexamen i kriminologi innan du pluggar till polis, är svårt att säga. Men varför inte söka till... Läs hela svaret
    • Wilmer

      Vart bör jag fokusera?

      Hej! Jag har precis avslutat mitt första år på gymnasiet. Jag gick teknik, men nu efter sommaren börjar jag på teknik/design med inriktning på spelutveckling (år två). Jag tror att denna inriktningen är perfekt då den kombinerar de saker jag älskar, teknik (matte, fysik och allt sånt) och design...

      Melina: : Hej Wilmer! Jag förstår dina funderingar. Som tur är kan du aldrig lära dig "för mycket" utan hjärnan har plats för mycket mer kunskap och information än vad du kanske upplever... Läs hela svaret
    • Elev

      Vilka andra möjligheter finns?

      Jag undrar vad det exempelvis finns för andra yrkesmöjligheter som utbildad ämneslärare i samhällskunskap, utöver läraryrket.

      Julia: : Hej Linda de andra yrkesmöjligheter för en utbildad ämneslärare i samhällskunskap är bl a att sikta på följande yrken: - utbildningsadministratör>> - beslutsfattare... Läs hela svaret
    • sedina

      Vet inte vilken gymnasieutbildninng eller karriär jag vill ha hjälp?

      jag går i 9an och har ingen aning vilken utbildning jag vill ha eller vilken karriär.jag har det rätt så svårt med några ämnen (matte/Samhällsvetenskap)(har inte så väldigt bra betyg).och jag har svårt att komma ihåg saker...så därför har jag det rätt då svårt på prov...jag är rätt så...

      Anna: : Hej Sedina, utifrån det du skriver i din fråga har jag ett förslag - titta på VO-programmet. Man blir inte på VO>>> direkt behörig till att... Läs hela svaret
    • Alfred

      Vad ska jag bli?

      Hej Jag vet inte vad jag vill bli. Jag gick naturvetenskapliga programmet och efter studenten ville jag göra något konstnärligt istället, så jag gjorde en liten animerad film. Efter ett år kände jag dock att jag ville göra något mer meningsfullt och råkade hamna på fysik. Men nu vill jag...

      Julia: : Hej Alfred, ja... det är inte alltid så lätt att veta vad man ska satsa på! :( Om man blir riktigt-riktigt bra på någonting, brukar det kunna ge inkomster också, dvs man kan ha det som ett "jobb",... Läs hela svaret
    • Sheila

      Vad för hjälp kan man få på universitetet om man behöver extremt?

      Hej! Det är så att jag nu för fullt letar efter ett universitet/högskola för att studera ett naturvetenskapligt basår på och då måste biologi och matte 3b ingå i året då jag läste samhälle/beteende linjen på gymnasiet. Min viktigaste fråga just nu är hur man kan få tag på bra och inte dyr hjälp...

      Milla : : Hej Sheila! Jag undrar vad är anledning till att du vill läsa ämnena på eftergymnasial nivå, som du har svårt för? Nu, när du är 19... Läs hela svaret
    • Brendan

      Skillnad på universitet? Påverkar karriärsmässigt?

      Hej! Jag har en fråga angående läkarprogrammet! Mitt mål är ju att bli antagen och läsa till läkare, för att sedan specialisera mig inom antingen hjärtat (kardiologi) eller hjärnan (neurofysiologi) och om jag når ännu högre, bli forskare inom dessa, ta fram mediciner m.m. Det jag undrar nu...

      Milla : : Hej Brendan! Bra att vet vad du vill! Och du har rätt i att de som jobbar på en viss skola, talar inte illa om din egen skola i första hand utan försöker framhäva allt det positiva som finns på den egna... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga