Elev
    Jag funderar på att söka yrkeshögskola till redovisningsekonom.

    Jag tänkte höra om det finns andra jobb att arbeta med med denna utbildning också och inte enbart redovisning?

    Tänkte även höra vad skillnaden är i att studera till redovisningsekonom på universitet vs. yrkeshögskola?
    • SYV-besökare : ca 70% som jobbar på en redovisningsbyrå. Ett företag som lever på att hjälpa andra företag. Resterande jobbar på ekonomiavdelningar på företag eller kommuner. En del startar också egna redovisningsbyråer. Så vill man inte jobba med redovisning, skatter och rådgivning på något sätt så skall man inte gå utbildningen. Kan man jobba med annat? Visst kan man det och man har väl alltid nytta av att kunna redovisning och beskattning. Det mesta utgår ifrån detta och därför bra med kunskaper i dessa ämnen.

    5 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Linda; yrkeshögskoleutbildningar är ofta kortare och mer praktiska. Högskoleutbildningar är ofta längre och mer teoretiska. Du kan söka både många olika yh-utbildningar och ett antal utbildningar på högskolenivå och du kan få flera olika utb.platser samtidigt och välja i så fall sedan.

    Hälsningar
    Peter syv

    • Elev :

      Finns det annat än redovisningsekonom som man kan arbeta med om man studerar på en YH?

    • Anna : Det finns väldigt många olika yrkeshögskoleutbildningar. Se hela utbudet på www.yhguiden.se och givetvis kan man arbeta med annat. Ex. om man utbildar sig till en apotekstekniker - får man jobba med annat än redovisningsekonom.
    • Elev : Jag menar om man har en yh utbildning som redovisningsekonom, om det finns annat att arbeta som med denna examen.
    • Liselotte : yrkesrollerna förutom redovisningsekonom, -konsult, -ansvarig i mindre företag, revisionsmedarbetare är: - Skattehandläggare - Ekonomiansvarig i mindre företag.
    • SYV-besökare : På vår hemsida https://sih.se/utbildningar/internationell-redovisningsekonom/ kan du läsa om vilka yrkesroller utbildningen kan leda till. Att plugga på yrkeshögskola innebär att man läser till en yrkesroll, alltså i detta fall till redovisningsekonom/redovisningskonsult så man bör väl också sikta på att arbeta inom det området (redovisning och bokföring).
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan, kika gärna på
    https://www.yhguiden.se/utbildning/ostsvenska-yrkeshogskolan/affaerslogistik
    https://www.yhguiden.se/utbildning/ostsvenska-yrkeshogskolan/internationell-transportlogistik
    https://www.yhguiden.se/utbildning/ostsvenska-yrkeshogskolan/kvalificerat-inkop
    https://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/internationell-transportlogistiker
    https://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/internationell-handelslogistiker-green-management
    https://www.yhguiden.se/utbildning/teknikhogskolan/green-logistic-management
    https://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/redovisningsekonom-ostersund
    https://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/facility-manager-malmoe
    https://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/sales-marketing-b2b-affarshogskolan-vaxjo
    https://www.yhguiden.se/utbildning/affarshogskolan/facility-manager-affarshogskolan-goteborg
    https://www.yhguiden.se/utbildning/ostsvenska-yrkeshogskolan/hotel-management-ostsvenska-soderkoping
    https://www.yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/foretagssaljare-b2b-lund-hermods
    https://www.yhguiden.se/utbildning/pahlmans-handelsinstitut/paralegal

    Här nere kommer det några exempel på vad man kan arbeta inom efter yh-utbildning till Redovisningsekonom:

    -          Redovisningskonsult, bokföring, fakturering
    -          Redovisningsekonom med lönehanteringskompetens
    -          Redovisningskonsult, bokslut, deklaration
    -          Redovisningsrådgivare
     
    Sen är det viktigt att ha i åtante att det finns flera olika YH utbildningar inom redovisning, ekonomi, som kan ha lite olika inriktningar + att även LiA (praktiik) spelar stor roll - var man får sin LiA-plats.

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej, Efter yrkeshögskoleutbildningen till Redovisningsekonom, har du möjlighet att arbeta som:
    Ekonomiansvarig
    Ekonomiassistent (inom såväl privat som offentlig verksamhet)
    Företagsekonom
    Redovisningsassistent
    Redovisningsekonom
    Redovisningskonsult
    Eller drömmer du om att starta eget företag? Du kommer att ha goda möjligheter att utvecklas i din yrkesroll och ta dig vidare i karriären som egenföretagare.
     
    Hoppas detta svar hjälper dig!
     
    Vänligen
    Julia syv

    • SYV-besökare : Som redovisningsekonom kan du arbeta med även övriga ekonomiska frågor samt med administration och inköp. I utbildningen ingår en hel del juridik och handelsrätt vilket du även kan ha som en god grund för att vidareutbilda dig och rikta in dig på mer juridiska och rättsliga frågor.
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej, en redovisningsekonom kan ha många arbetsuppgifter, frågan är vad man menar med redovisning?

    Att göra bokföring är en arbetsuppgift som på sikt kommer att ersättas av dataprogram. Och yrkesroller inom ekonomi blir mer rådgivande eller utvecklas åt att göra kalkyler av olika slag, och/eller ägna sig åt budgetarbete.
    Vänligen
    L.

    Liselotte
    SYV-besökare SYV

    Hej, vi fick nu svar från Competensum. Var god läs det - nedan:

    Under utbildningen till Redovisningskonsult/Redovisningsekonom väljer många mellan att vara anställd på en ekonomiavdelning, vara anställd på en redovisningsbyrå eller starta eget inom redovisning.
    En anställning på en stor ekonomiavdelning kan göra att personen arbetar huvudsakligen med endast ett område inom avdelningen.
      Vissa ser utbildning till redovisningekonom/konsult som en byggsten till den erfarenhet de har sedan tidigare och siktar på att leda ekonomiarbete på arbetsplatser. 

    Det finns exempel på några f d studenter som jobbar med programvaran som används till redovisning och konsultarbete med att lägga upp och förenkla företags arbete i programmen.

    Man kan också få jobb på utbildningsföretag, ex. på Competensum, eller ha som plan att arbeta inom redovisning under några år för att senare utbilda sig vidare till Revisor.

    Dessutom finns det en utbildning till Lönespecialist som många väljer att läsa parallellt eller efter utbildningen till redovisningskonsult och då får man ännu bredare kompetensbas.
     
    Under utbildningen har du möjligheten att få kompetensen och kontakterna att själv välja väg och många ändrar sin ståndpunkt under utbildningen när de fått möjlighet att testa på flera arbetsplatser under sina LIA (Lärande i Arbete, Praktik) perioder. Utbildningen ger kompetens inom bokföring/redovisning, juridiken runt ämnet, kommunikation, ekonomistyrning i företag, företagsbedömningar. Genom LIA perioderna har studenten också möjlighet att själv välja vilken inriktning hen vill ta.
     

    Frågor och svar taggade med 'linje' (30 st.)

    • s2004

      Vilka kurser räknas?

      Hej hej! Jag går i gymnasiet nu i åk 2. Det är så att i åk 1 gick jag en annan linje och till 2an så bytta jag. Det var från en estetisk linje till sam. Nu har jag iallfall gjort 2 prövningar på de kurser som inte fanns med på estetiska. Det jag undrar över är ifall de estetiska kurserna...

      Milla : : Hej,vad jag förstår av din fråga, så går du nu år2 på SA (vet dock inte vilken inriktning på SA som du läser). Jag vet inte heller om det finns rektorns beslut om Individuellt... Läs hela svaret
    • David

      Kan man byta linje från Ekonomi till Juridik, samt skola, sent?

      Jag läser mitt första år av Ekonomi-Ekonomi på Globala Gymnasiet, och i juni slutar min första gymnasietermin. Min grundskolemerit är 272,5. Jag funderar på att byta skola, samt till Ekonomi-Juridik. Under augusti sä läste jag Ekonomi-Juridik,...

      Milla : : Hej David,jag vill ge dig råd att lägga in ansökan via gymnasieantagningen, upprepa, alltså sökprocessen när du sökte till år1 under förra... Läs hela svaret
    • Linn

      Kan man byta linje i ettan utan att gå om ett år?

      Hej! Jag började i höstas teknik linjen årskurs 1 på gymnasiet. Jag känner nu att jag inte är så intresserad av ämnet teknik. Om jag hade haft chansen hade jag jättegärna bytt till antingen natur med inrikting naturvetenskap eller naturvetenskap inriktning samhälle. Jag bor även i Stockholm,...

      Liselotte: : Hej Li,jag tror inte du ska få byta nu, utan kanske (om du har tur) under sommaren, inför årskurs 2, men jag kan inte lova att så blir fallet. Saken är den att på NA... Läs hela svaret
    • Dania

      Hur blir man kriminaltekniker efter gymnasiet?

      Hej! Jag går humanist programmet i år 1 men jag vill gärna bli kriminaltekniker. Jag vet att humanist programmet inte riktigt passar men jag ändrade mig nyligen på vad jag vill jobba med i framtiden. Hur når jag detta mål? Vilka ämnen ska jag...

      Liselotte: : Hejsan, kika gärna på avsnitt UTBILDNING på framtid.se/yrke/kriminaltekniker Du kan även kika på ett liknande yrke - forensiker Kort svar om utbildningsvägar:... Läs hela svaret
    • Evita

      Hoppa av högre utbildning för att läsa på gymnasie nivå?

      Jag har läst två år på förskollärarprogrammet men hoppade av programmet då jag tyckte att det var för svårt och vill läsa till barnskötare istället...kan jag komma in på en barnskötare linje även fast jag har högre utbildning som inte är färdig

      Milla : : Hej! du får gärna söka till komvux och till folkhögskolorna, där det kan finnas relevanta utbildningar för dig som vill jobba inom förskola. Dock är det... Läs hela svaret
    • Lexie

      Vad finns det för linjer inom ekonomi?

      Hej, Jag ska söka universitet i februari/mars och är fortfarande lite osäker på avd jag ska söka. Är väldigt intresserad av ekonomi och it. Mesta intresset ligger på ekonomi då jag gått ekonomilinjen på gymnasiet och skulle gärna gå en utbildning inom det men har inte hittat något. Det enda...

      Anna: : Hej Tea, lärosätenas (högskolornas/universiteternas) gemensam hemsida är www.studera.nuAnsökan (från mitten på mars - till mitten på april, om man vill börja ht-19)... Läs hela svaret
    • Albin

      Vilken linje för grafik design?

      Jag har undrat vilken linje man ska välja för grafik design. Om någon vet så får ni gärna säga? Jag har hört att det är spelinriktning men grafik design har ju med mycket annat som webbdesign att göra. Tack för eran tid!

      Liselotte: : Hej Albin, om du menar vilket program man ska läsa på Gymnasiet - så finns det inte ngt. speciellt program för att just senare kunna bli en Grafisk Designer >>>. De utbildningar på... Läs hela svaret
    • Susanna

      Gymnasieansökan & gå om ettan?

      Hej! Jag går just nu i ettan (fast jag är 02a) och detta läsår har varit väldigt tufft för mig psykiskt. både för att min klass och mina lärare suger men också för att jag har väldigt svårt för att plugga, komma...

      Julia: : Hej Susanna,jag råder dig Snarast möjligt ta kontakt både med Kurator, SYV och kanske även med Rektor /ännu bättre är om även dina vårdnadshavare blir "inblandade" och hjälper... Läs hela svaret
    • Ayub

      Vilken linje för att bli advokat?

      Jag har funderat på att bli advokat, men jag vet inte vilken linje jag ska ta i gymansiet. Så vilken linje ska jag ta?

      Julia: : Hej Ayub,min rekommendation är att du i första hand tar en närmare titt på Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik. Behörig till juristprogrammet på högskolenivå kan man bli även... Läs hela svaret
    • Denis

      Har flera drömjobb men vet inte vilken linje?

      Hej, Jag är intresserad av att bli åklagare och det ha rjag varit länge nu, men har ändå pilot i baktankarna vilket jag har haft i ett år och håller på att forska lite mer om det. Tydligen finns det bara möjligheten stt bli pilot i Arlanda gymnasium, mer vet jag inte. Men det går väll inte stt...

      Daniel: : Hej Denis, Åklagare>>> i Sverige är i grunden >>Jurist; Pilotutbildningar ligger i Sverige på yrkeshögskolenivå och fysik 1a godkänt betyg krävs. Fysik... Läs hela svaret
    • Daniel

      linje med teater och samhälle?

      Hej! Finns det en linje som har både teater och samhälle, alltså att man är behörig till alla samhälle jobb och samtidigt ha teater/film eller skådespeleri i skolan?

      Daniel: : Hej Daniel Det finns några få gymnasieskolorna som erbjuder "Särskilda varianter" som t.ex en sådan utbildning som du frågar efter - är. Psykologigymnasiet >> erbjuder på... Läs hela svaret
    • Juli

      Ska jag välja ekonomi?

      Hej! Jag går i nian nu, och det börjar närma sig med gymnasieval. Jag undrar ifall jag borde välja ekonomi. Min dröm är att starta eget företag och därför vill jag välja ekonomi. På den skolan jag vill gå på finns det till och med möjligheter att starta ur företag vilket jag verkligen vill göra....

      Peter: : hejsan, starta företag kan man även om man på gymnasiet går på ett annat program, än ekonomiprogrammet. dessutom är du ännu mycket ung och kan ändra dig många ggr ang. yrkesval,... Läs hela svaret
    • Student

      Byta linje och skola?

      Hej SYV Jag har länge gått runt och funderat på att byta linje och skola då min skola inte passar mig och håller sig absolut inte upp till mina förväntningar både lärarmässigt och skolmässigt generellt, samma gäller linjen jag går. Jag funderar på att byta tillbaka till Sam sam eller gå...

      Mikael: : Hej! Fråga på alla de skolor dit du vill byta - om ledig plats finns och i så fall kan rektor ta in dig och hjälpa dig ordna med studieplanen, t.ex genom Individuellt anpassat program. Om ingen ledig plats finns... Läs hela svaret
    • Maja

      Vilken linje ska jag välja?

      Hej jag har svårt att bestämma mig för vad jag vill jobba med men nu tror jag att jag har hittat något som jag vill jobba med i framtiden. Jag vill jobba på en kvinnojour eller hjälpa barn/familjer typ socialtjänsten. Men då vet jag inte vilken linje jag ska välja för att få den bästa starten...

      Daniel: : Hej Maja, om du vill jobba som t.ex Kvinnojoursmedarbetare>> - är det bra att utbilda sig till Socionom>>. Som utbildad socionom kan man även arbeta inom socialtjänsten. Angående vad man ska... Läs hela svaret
    • Filip

      Kan jag byta skola och linje?

      Hej Jag är 17 år och yllet 18 till sommaren. Jag går på Procivitas gymnasium i Lund på samhällsprogrammet. jag gick inte samhällsprogrammet först utan i ettan gick jag natur men bytande pga att jag inte tyckte det var intressant. Jag kom hem med ångest och ville verkligen inte gå till skolan...

      Anna: : Hej Filip, gör ansökan tiII åk1 och vi hoppas du kommer in på en utbiIdning där du kommer att trivas. Under resten av detta året råder jag dig fortsätta på din nuvarande... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga