Lovisa 15 år

  Hej! Jag har precis börjat i årskurs nio och funderar en hel del kring gymnasieval. Jag är väldigt studiemotiverad och lättlärd, jag har mycket självdisciplin och har lätt att ta ansvar. I våras (vårterminen i årskurs åtta) fick jag 340 i meritvärde. Jag är intresserad av politiska frågor och juridik, och tycker om att ta ställning till olika påståenden och ämnen. Dessutom tycker jag att biologi är intressant, och jag tycker inte heller att matten är oöverkomlig eller svår, utan jag tycker om att få fundera och klura på svåra problem. Det finns inget ämne i skolan som jag absolut ogillar, det skulle i sådana fall vara de praktiska ämnena som musik och slöjd med mera. Kemi (i form av laborationer) och teknik intresserar mig inte så mycket alls dock. Däremot tycker jag att kemi på en teoretisk nivå och att biologi som rör människokroppen är intressant. De ämnen som jag tycker mest om skulle nog vara samhällskunskap, svenska och biologi (samt den teoretiska delen av kemin). Jag skulle gärna vilja gå ett gymnasieprogram där det finns andra som är studiemotiverade, och jag har inga problem med att prestera under press. Jag vill läsa vidare efter gymnasiet på högskola eller universitet. Som mina tankar går nu funderar jag på att antingen gå Samhällsvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap, och att då läsa upp matten få att få behörighet till fler utbildningar på högskola. Eller att gå Naturvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap. Mina frågor kan sammanfattas såhär: 1. Anser du att jag utifrån mina intressen och egenskaper passar bäst in på Naturvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap eller Samhällsvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap? 2. Är det en myt att Samhällsvetenskapsprogrammet är en slöare linje än Naturvetenskapsprogrammet, och att de elever som går NA är mer studiemotiverade? 3. Om man har högsta betyg, bör man då läsa NA för att man har möjligheten? 4. Är matten som man läser på NA mycket svårare än den på SA? 5. Jag önskar egentligen att jag skulle älska alla de naturvetenskapliga ämnena och matten, och att jag skulle vara lika bra på dem som jag är i de samhällsvetenskapliga ämnena. Min dröm vore egentligen att bli kardiolog eller hjärnkirurg, eller kanske forskare inom dessa ämnen. Jag tror dock inte att det skulle passa mig, just eftersom jag är bättre på andra saker i skolan. Men just nu har jag betygen och jag har självdisciplinen för att studera, bör jag bortse från denna väldigt vaga dröm eller bör jag ta hänsyn till den i mitt gymnasieval? 6. Jag funderar på att läsa juridik alternativt åt läkar-hållet i någon form. Jag tror att jag skulle klara SA ganska smärtfritt, men är det mer värt att gå SA och få högre betyg eller att gå NA och få en bredare grund? Tack på förhand!

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan!
  Det är jättebra att du är mycket studiemotiverad och har höga betyg.
  Du skriver om att du vill gå "ett gymnasieprogram där det finns andra som är studiemotiverade", men det beror inte så mycket på vilket Program man går, utan på vilka elever som "hamnar" i din klass - och det går inte att veta på förhand.

  Det finns ett antal mycket studiemotiverade elever på alla program, men frågan är då om de är i majoritet just i din klass, eller i minoritet.
  Sedan, är det så att varje gymnasieelev kan och bör göra utbildning till "sin egen". Det är Du som studerar med Hjälp av böcker och lärare. Du gör läxorna och läser i läroböckerna och söker info på andra sätt - när och hur du vill, här är du inte beroende om att andra i din klass är studiemotiverade eller inte. Om de andra bråkar med varandra eller med lärare, kan du sitta och läsa i en lärobok (ingen kan förbjuda dig det).
  Med massvis med info som finns på Internet, är inte läraren längre "bärare av Kunskap", som det var förut... Du behöver inte läraren för att rabbla upp fakta för dig; du kan söka upp fakta på egen hand. Sedan använder du läraren som Handledare (vid oklarhet om vad som du behöver lära dig i första hand - Vad som "kommer på provet", så att säga... - du vill ju också ha höga betyg, och inte endast skaffa dig mer kunskap).

  ***
  Jag ska också försöka svara på de konkreta frågor som du ställer:
  Mina frågor kan sammanfattas såhär:

  1. Anser du att jag utifrån mina intressen och egenskaper passar bäst in på Naturvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap eller Samhällsvetenskapsprogrammet - Samhällsvetenskap?
  Mitt svar: i din ålder kan intressen förändras ganska mycket och ganska snabbt. Det som du är mest intresserad av idag, kanske du är lite mindre intresserad av - när det är dags att börja på gymnasiet, om ca 10,5 månader (nästan ett år).

  2. Är det en myt att Samhällsvetenskapsprogrammet är en slöare linje än Naturvetenskapsprogrammet, och att de elever som går NA är mer studiemotiverade?
  Mitt svar: det är säkert olika på olika skolor. Det som stämmer är att på NA läser man fysik, kemi, biologi och mycket matte i snabb takt. Om man inte är "bra kompis" med matten, blir det snabbt rätt så tufft. De elever som inte har anlag att lätt klara matte och naturvet.ämnena måste då antigen hoppa av NA eller kämpa sig fram. Har man "talang" för matte och naturvet.ämnena - kan man lätt klara sina studier och har då även mycket tid och energi "övers" för bus och stök... och kan då samtidigt som hen klarar av att få högsta betygen, bråka med lärare och förstöra för andra elever, tyvärr.

  3. Om man har högsta betyg, bör man då läsa NA för att man har möjligheten?
  Mitt svar: jag tycker inte att man per automatik behöver göra det. Svar beror på om man behöver för behörighet de ämnena som läses på NA (t.ex om man vill bli Läkare eller Veterinär eller Biolog); annars kan man t.ex försöka komma in på Spets-utbildning inom Samhällsvetenskap. Till Spets-utbildningar som är få och ej finns i alla städer, söker elever med höga betyg från hela Sverige; det är svårt att komma in, så här är störst chans att ha mycket studiemotiverade klasskompisar.

  4. Är matten som man läser på NA mycket svårare än den på SA?
  Mitt svar: ja, det är det. Detta på grund av att man på NA läser det avancerade spåret i matten och gör det i snabb takt. Du kan se innehåll i kurserna på www.matteboken.se (på NA läser man hela matte 1c redan till jul i år1; och får betyg i matte 2c till sommaren i år1; och så läser man matte 3c under årskurs2; på inriktningen Naturvetenskap läser man även matte4 som obligatorisk kurs; sedan finns det valbara kurser matte5 och specialisering).

  5. Jag önskar egentligen att jag skulle älska alla de naturvetenskapliga ämnena och matten, och att jag skulle vara lika bra på dem som jag är i de samhällsvetenskapliga ämnena. Min dröm vore egentligen att bli kardiolog eller hjärnkirurg, eller kanske forskare inom dessa ämnen. Jag tror dock inte att det skulle passa mig, just eftersom jag är bättre på andra saker i skolan. Men just nu har jag betygen och jag har självdisciplinen för att studera, bör jag bortse från denna väldigt vaga dröm eller bör jag ta hänsyn till den i mitt gymnasieval?
  Mitt svar: jättesvårt att svara; jag känner inte dig; dessutom kan dina intressen ändras, vilket är mycket vanligt fram tills man blir ca 25 år gammal och det finns exempel på att folk ändrar sig helt när de är över 30 år gamla.

  6. Jag funderar på att läsa juridik alternativt åt läkar-hållet i någon form. Jag tror att jag skulle klara SA ganska smärtfritt, men är det mer värt att gå SA och få högre betyg eller att gå NA och få en bredare grund?
  Mitt svar: vill man komma in på t.ex juristprogrammet eller på läkarprogrammet, behöver man höga betyg; typ A i alla kurser, helst. Alternativt måste man få högt resultat på högskoleprovet (har man goda kunskaper bör man få högt på HP, men man kan ha otur och ha en "dålig dag" när HP skrivs och nästa chans får man om ett halvtår... ). Andra högskoleprogram som brukar kräva mycket höga betyg är arkitektutbildningar, veterinärprogrammet och psykologprogrammet.

  Frågor och svar taggade med 'prövning' (688 st.)

  • Karla 18 år

   Räknas Ma3b in i meritvärdet?

   Hej! Jag läser alla 2500 poäng som är i min utbildning (Samhällsprogrammet) plus 100p för Ma3b. Jag läser Ma3b som någon slags blandning av prövningskurs och utökad kurs, jag studerar själv (är alltså inte med på lektionerna) men skriver proven tillsammans med de andra. Men jag kommer få ett...

   Julia SYV: Hej Karla!Det blir mycket viktigt hur ditt examensbevis kommer se ut. Om matte 3b blir en "vanlig kurs", alltså inte U-kurs (och en annan kurs kommer bli en U-kurs) då räknas betyget i matte 3b in, precis som... Läs hela svaret
  • L 18 år

   Kan man Gå om en kurs?

   Hej jag undrar en sak Om jag t.ex har godkänt betyg i tex matte 1c, får jag då inte söka till den kursen på komvux eller distans komvux om jag vill läsa för att tex höja betyget? Gäller endast prövning? Gäller endast prövning

   Milla SYV: Hej L. Söka studier kan/får alla göra. Sedan att bli ANTAGEN är en annan sak. På sin ansökan kan man få svar PLATSBRIST vilket man också oftast får om komvux ser att du redan kan... Läs hela svaret
  • L 18 år

   Prövning i arkitektur?

   Hej jag har gått kursen arkitektur-hus på gymnasiet och vill göra en prövning på den . Har fått godkänt men vill nå högre betyg när jag gått ut ur gymnasiet då de sänker mitt snitt. Men jag hittar ingen kommun som...

   Julia SYV: Hej L.De som inte längre är gymnasieelever får göra prövningar i alla kommuner i hela Sverige. Enligt Skolverket bör prövningar erbjudas i alla "pågående kurser". Du får... Läs hela svaret
  • Emma 16 år

   Kan man plugga upp godkända betyg efter nian?

   Hej, Jag har gått ut nian med godkända betyg och kom in på gymnasiet men valde sedan att ta ett sabbatsår. Jag vill nu plugga upp mina betyg så jag kan komma in på ett bättre gymnasium. Hur går jag tillväga för att plugga upp mina betyg?

   Julia SYV: Hej Emma,som regel, kan man inte plugga upp betygen efter nian.Den enda möjlighet som kanske finns - Prövningar. Varje prövningsförsök kostar 500kr och man förbereder sig genom... Läs hela svaret
  • Nada 21 år

   arabiska moderna språk?

   Jag vill gärna göra en prövning i arabiska steg 4 modern språk, jag vet att Göteborge erbjuder prövning i arabiska och jag har anmält mig tidigare men fick ingen plats för att det är många som amnäler sig. Vart kan jag göra det...

   Anna SYV: Hej Nada,om du inte längre är gymnasieelev, får du göra prövningar i alla de olika svenska kommuner, oavsett vilken kommun du är folkbokförd i. Men det är många som vill göra... Läs hela svaret
  • Hanna 25 år

   Prövning i en kurs på 200 poäng och den nya kursen är på 100 poäng?

   Hej! När jag läste kursen ”handel & specialisering” var den på 200 poäng. Har ett slutbetyg på 2350 poäng. Vad händer ifall jag gör en prövning i den kursen nu, då den enbart är på 100 poäng enligt det nya...

   Anna SYV: Hej Hanna,det är egentligen en fråga till Antagning.se som kommer att räkna ut ditt nya jämförelsetal/meritvärde, efter höjningen. Jag tror att... Läs hela svaret
  • Besma 14 år

   Komvux på engelska?

   Hej, Jag vill studera på Karolinska på engelska men jag har ej gymnasiebehörigheterna som behövs till det programmet. Jag måste då studera på komvux men problemet är att jag kan bara allt på engelska och tycker det blir onödigt ifall jag...

   Julia SYV: Hej,jag har några frågor till dig: om du idag är 14 år, då ska du ju söka till gymnasiet? söker du till gymnasiet till hösten 2020 eller till hösten 2021?****Vidare undrar jag om den... Läs hela svaret
  • David 26 år

   Var kan jag göra prövning i följande ämnen?

   Hej, Jag har sen flera år tillbaka tagit min gymnasieexamen och har nu fått motivation för att studera. Jag önskar få veta vart någonstans jag kan göra prövning i följande ämnen i Linköpingområdet: * Ellära A * Elektronik A...

   Anna SYV: Hej David, det finns ingen som helst möjlighet att få betyg i de gamla kurserna; men om det finns en motsvarande ny kurs, kan du få betyg i en sådan "motsvarande" kurs i... Läs hela svaret
  • Mimmi 22 år

   Vilken kategori ligger prövningar i?

   Jag ska beställa betygskatalogen för betygen jag fått i mina prövningar. Vilken ska jag välja av dessa val? 1. Slutbetyg/gymnasieexamen inom vuxenutbildning 2. Betyg i mina kurser från Vuxenutbildning 3. Studieintyg för mina pågående kurser

   Anna SYV: Hej Mimmi, jag tycker alternativ 2 passar bäst. Alltså - jag tycker du ska välja "2.Betyg i mina kurser från vuxenutbildning." mvh ANNA
  • Sofia 21 år

   Hur höjer jag enklast mitt meritvärde för att komma in?

   Hej! Jag har ganska precis 17 och ska söka ett program som har intagning BI 19,5 / BII 17,5. Jag har bara A/B/några C i betyg men E och F i matte1/2 vilket drar ner för att det är det enda jag har svårt för. Hur ska jag gå tillväga enklast för att komma in? Jag tänker att om jag gör en...

   Liselotte Johansson: Hej Sofia,du kan göra prövningar i matematik 1a och 2a och de betygen kommer räknas in i stället för matte 1och2 betygen i b-spåret. a-spår i matte är lite... Läs hela svaret
  • anna 19 år

   Läraren gav fel information om prövning Vad ska jag göra?

   Hej SYV! Jag går i trean och vill tenta av engelska 7. En av dom delar som vi måste göra på prövning är att skriva argumenterande text utifrån en frivillig novell. Jag gick till läraren och beskrev hur jag planerar att skriva det och vilken novell...

   Mikael SYV: Hej Anna,har du några "Bevis" på vad läraren sa? Det kan vara en missuppfattning ... och inte ngt. "fel"; t.ex att du tror att läraren sa Ja... men... Läs hela svaret
  • Anthon 25 år

   Höja betygssnitt genom nya kurser?

   Hej. Jag har 19.7 i betygssnitt (tog studenten 2013, dvs g/vg/mvg-betyg och meritpoång). Jag vill läsa upp mina betyg till ca 21.5 för att komma in på de utbildningar jag vill. Kan jag då bara läsa nya gymnasiekurser på komvux, istället för att...

   Julia SYV: Hej Anthon,Vi har nu samrått med en sakkunnig: fick svar från Antagningshandläggarepå Avdelningen för antagning och studentstöd och fick fram följande: Man kan INTE läsa nya kurser... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Förälders betyg?

   Om ens förälder har betyg satte enligt det gamla systemet ifrån 0-5 som sattes i Sverige ifrån 1962 till 1994 kan de fortfarande höja sitt betygssnitt genom att skriva prövningar?

   Julia SYV:  Hej! Det finns en TABELL FÖR UTBYTESKOMPLETTERING men där finns kurserna - Nya (dagens) och motsvarande kurser som fanns percis innan reformen Gy2011/Vux2012. Prövningar får man givetvis göra, men sedan... Läs hela svaret
  • Abbas 20 år

   Göra prövning i SVA 1 istället för SV 1?

   Hej! Jag vet att om man har gymnasieexamen med MA1C, så kan man skriva prövning i MA1A istället för MA1C, och att betyget i MA1A då räknas med i snittet istället för C-kursen. Min fråga är om samma procedur funkar med svenska som andra...

   Daniel Larsson: Tyvärr, Abbas. Det funkar inte. Vi har tidigare ställt den frågan till flera sakkunniga och fick svar att Svenska 1, 2 och 3 kurser kan inte i efterhand ersättas av SAS 1, 2 och 3 (och inte... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga