Cecilia
    Jag skulle vilja ha hjälp med svenska språket i skriftligt t.ex. i uppsatser & rubriker och muntlig t.ex. uttala svenska språket rätt och att förklara i ord. Det mesta jag behöver hjälp med är den skriftliga delen för uppsatser. Jag har ADD och Autism som diagnos, dvs att jag har väldans svårt med att komma ihåg såsom viktiga information även hur viktigt informationen är. Jag är väldigt inriktad att studera men får aldrig vad jag förväntar även hur än mycket jag investerar min tid på plugg och studier.
    Jag har tagit studenten i gymnasiet men inte examen. Jag måste tyvärr börja nästan helt att studie allt fakta om det jag har lärt mig i denna programmen.

    När min privat lärare och skolläraren ger alltid upp när det hjälper mig då menar jag att det istället att försöka förstå så vill det alltid att jag ska skriva enkla ord, vilket kan man förstå för skollärare, men däremot privat lärare. Dem vill inte ens lägga tid på att förklara eller ge stöd till mig bara de tycks enligt dem att jag inte vill ta deras hjälp seriöst nog.

    Jag bryter ihop hela tiden i smyg själv och håller in min depression och visar glatt men innerst så är jag inte speciellt glad.

    Då undrar jag om det går att få hjälp av det behoven som jag har, där det kan hjälpa och vägleda i det området t.ex. uppsats så det blir lättare för mig att förstår och lära mig samt utvecklar mina kunskaps i denna ämnet. Då gäller en lärare som vet och förstår hur man hjälper just för de som har diagnoser. Jag är ganska tröttsam att ha en lärare som inte anpassar för min diagnos.
    Finns det att man kan öva och omdöme utan att betygsätta det skulle förminska min press och oro. Det skulle även va bra om att kunna göra det distans då hemifrån men är även okej med att närvara på plats där studien sker.

    Jag känner mig att jag kommer att aldrig att nå mitt mål om jag inte får det stödet just för mina behov. Vill verkligen inte ge upp min dröm.



    • SYV-besökare :

      Hej Jag kan varmt rekommendera vår kurs "Allmän kurs för personer med funktionsvariationer. För mer info kan du/ni gå in på www.bona.nu. Där finns kursen beskriven  https://bona.nu/kurser/allman-kurs-personer-med-funktionsvariationer/

    • Vägledare :

      Allmän kurs på en folkhögskola, den är precis som gymnasiet tre år. Och där får man räkna av om man läst på gymnasiet som Du, Cecilia, verkar ha gjort. Det blir minst 1 år i alla fall för att folkhögskola ska kunna ge behörighet motsvarande gymnasiet. Alternativt: Allmän kurs på distans som är samma sak men där studierna sker hemma (via webben/kontakt med lärare) & med regelbundna träffar. Allmän kurs distans riktar sig till de som av olika skäl inte kan fungera i ett klassrum. Med vänlig hälsning --- Fellingsbro Folkhögskola -- Kontaktuppgifter: fellingsbro.fhsk.se/kontakt

    • :

      Min kommentar till SYV-besökare:

      Det förslaget är väldigt bra, men där inkluderar att va med andra vilket jag inte har någon problem med. Det riktiga problemet för mig är när man väl gör/börjar en uppgift som krävs mycket tänkande, då behöver omgivningen som jag arbetar uppgiften va knäppt tyst men går också bra att ha någorlunda ljud t.ex. tickande klocka. Om det är ljud såsom små pratande eller fnittrande så kommer jag att glömma just denna meningen under denna minuten/sekunden speciellt när man kommer på en en super ide eller innehåll till arbetet vilket är väldans irriterande. Därför föregår jag distans som bäst så att jag kan lugnt tillgå under min takt utan något störande som påverkas under mina studier. Jag har även kollat in på Sveriges folkhögskola hemsida så fanns det något som lokaliserade vilket va Specialpdagog nätverk. Jag vet inte tyvärr inte tillräckligt med infon om det, men det ser ganska lovande ut enligt mig.

    • Anna :

      Sök i så fall utbildningar på distans; ett annat förslag kan kanske vara om du i klassrummet har ljudisolerande hörlur-liknande  "manicker" eller öronproppar - finns kanske t o m beställa speciella, designade just för dig som isolerar ljud väldigt bra. Bara en tanke det med öron-proppar... :)

    • :

      Kommentaren till Vägledare:

      Vilken bra ide. Det är det jag exakt behöver bara att jag behöver lärare som kan hjälpa just för äldre studenter inom deras diagnos/diagnoser. Men allt annat är sjuk bra ide.

    • :

      Kommentar till Anna:

      Det är en bra ide, det håller jag med om, men att ha ljud isolering och öronploppar kan hjälpas till vissa tillfällen. ljudisolerade hörlurar, men problemet är att jag får huvudvärk. Speciellt när jag väl lyssnar jämnt för mycket musik. För mig som har Autism - Asperger och ADD så har jag en ganska impulsiv uppmärksamhet vilket förklaras att jag då tar in mycket ljud från musiken. Men om det är avslappnad och lugn musik till min hjärna så kommer jag att stänga av den på direkten eller långsamt lägga min hjärna tills sömn vilket har hänt flera gånger.

    • Anna :

      På folkhögskolorna läser man från 18 årsåldern, ej tidigare. Och det finns en hel del studerande på folkhögskolorna som är över 30 år och ännu äldre. Så, pedagogiken på folhögskolorna är anpassad för vuxna, ej för barn.

    • : Då passar det perfekt. Just nu försöker jag kompletter en uppfräsht start efter en lång paus som jag tagit för mina studier efter ett kämpigt och jobbigt år :) ( 2019 )
    • Milla : Lycka till önskar fråga SYV!
    • SYV-besökare : Ta kontakt med en kurs som heter Allmän 1. Där har kursdeltagarna någon diagnos inom NPF. De har extra stöd i undervisningen och stöd på kvällar. Kursansvarig är Elisabet Bondesson 0226-678 26 eller [email protected] Hälsningar
    • Anna : Du får gärna ställa din fråga på mejl till [email protected]
    • Julia :

      Mellansels folkhögskola uppger att de har till exempelt små undervisningsgrupper (ca 2-6 deltagare), samlad skoldag, alla lektioner är lärarledda och det finns en klassassistent.

    Läs alla kommentarer

    3 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Cecilia,
    väldigt tråkigt att du upplever att du inte får den hjälpen och det stödet som du behöver.
    Om du redan har läst 3 år på ett nationellt program på gymnasiet - så kan du läsa på Komvux; du kan också söka studier på folkhögskolorna.
    Jag råder dig boka tid med en speciallärare på komvux; du kan "gå via" komvux-rektorn och/eller via kurator som kan hjälpa dig boka första möte med en speciallärare.

    folkhögskolorna kan utbildningar finnas som passar dig. Vet inte i vilken del av landet du bor - så kika därför själv på www.folkhogskola.nu, som är folkhögskolornas gemensam sida. Det går också att vända sig till folkhögskolornas gemensam infotjänst som kan ge svar på vilka kurser som kan inom folkhögskola vara mest passande för just dig.

    Angående dina svårigheter
    Du skriver om att du har ADD och autism. Inom varje diagnos kan man ha rätt så olika svårigheter; alltså handlar det också om "grad och omfattning" av problematiken. Svårigheter som en person har som har ADD och autism kanske skiljer sig åt väldigt mycket mot vad en annan person har som har samma diagnoser; därför går det inte att endast utifrån diagnoser svara Exakt vilken hjälp och var du har rätt till och vilken undervisningsmetod som skulle passa dig som bäst. Det är just därför som jag tycker att du bör diskutera med en speciallärare.

    • : Speciallärare skulle va en bra ide särskillt och är anpasssande till personer som mig som har just svårigheter.
    • Milla : Ta kontakt med specialläraren och lycka till!
    • SYV-besökare : Hej Läs på vår hemsida om Gas, Bas och Konstskolan Unikum. https://www.osterlen.fhsk.se/
    SYV-besökare SYV

    Hos Värnamo Folkhögskola kan du söka till Allmän kurs eller Baskurs - Teori och praktikprofilen.
    På Baskursen går det många som har en funktionsvariation liknande din.

    Med vänlig hälsning

    Tel till Värnamo Folkhögskola: 010-2449010

    Generellt kan jag ju svara att det är allmän kurs som passar dig bäst. Det finns ju många allmänna kurser som har specialanpassat för deltagare med liknande bakgrund som C. På Liljeholmens folkhögskolans allmän kurs har vi erfarenhet av deltagare med liknande bakgrund men vi har inget specialprogram för det. Vi har allmän kurs i Linköping och Rimforsa där vi också har internat.
    Vänligen
    Liljeholmens folkhögskola

    Kristinehamns folkhögskola i Värmland har olika utbildningar som eventuellt skulle passa för dig, Cecilia. 

    I Grundkursen går många med diagnos inom AST där arbetssättet är väldigt individualiserat.

    Beroende på hur mycket som är kvar till grundläggande behörighet finns olika utbildningar på Kristinehamns folkhögskola som kanske skulle passa.

    T.ex yh-spåret, gymnasienivå och profilkurserna Indienprofilen och Spel och lärande

    Alla klasser har en lärare och en stödperson. Kristinehamns folkhögskola har ett mindre internat med 24 rum.

    Att bli behörig till Yrkeshögskola eller högskola/universitet enligt folkhögskolans modell är olikt att bli behörig enligt gymnasieskolan och komvux.

    Folkhögskolans modell bygger inte på poäng utan dels ett omfattningskrav och dels ett innehållskrav för att uppnå grundläggande behörighet. Hos oss krävs ett år heltid, d.v.s minst fyra kurser för att uppnå grundläggande behörighet.

    Grundläggande behörighet enligt folkhögskolans modell är minst ett år heltid på folkhögskola. Hur många år beror på hur många poäng en klarat på gymnasieskolan/komvux. T.ex 800 godkända poäng ger 2 år på folkhögskola och 1600 poäng ger ett år.

    Samt godkänt i;

    Svenska 1,2 och 3

    Engelska 5 och 6

    Matematik 1a

    Samhällskunskap 1a1

    Naturkunskap 1a1

    Historia 1a1

    Religionkunskap 1

    Våra kurser börjar ht 2020 med sista ansökningsdag 15/3 2020.

    Välkommen på studiebesök när vi har öppen skola den 28 mars 2020.

    Kristinehamns folkhögskola i Värmland

    • SYV-besökare :

      gå in på folkhogskola.nu och filtrera fram vilka skolor som erbjuder utbildningar för personer med NPF. Det går att fylla i vilken diagnos man har och därifrån söka på utbildningar som är riktade mot just detta. Behöver du hjälp med detta kan du kanske boka en tid med studievägledare på vuxenutbildningen i din kommun.

    • Anna :

      ang. folkhögskolekurser - så finns det på folkhogskola.nu/sok-kurser/npf-variation en lista med över hundra utbildningar på folkhögskolorna som är anpassade för personer med NPF-variationer.

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej

    Om du vill läsa klart din gymnasiebehörighet på folkhögskola så rekommenderar jag allmän kurs på folkhögskola. Men om det bara är ett ämne som du saknar så kan det vara svårt att bygga ihop en kursplan. Då är komvux bättre.

    Folkhögskolan har även en rad andra kurser och linjer som har andra mål och fokus. Det finns yrkesutbildningar, fördjupningar och utveckling av olika intressen (konst, musik med mera) samt kurser med fokus på personlig utveckling.

    Ågesta folkhögskola har exempelvis en kurs som heter arbetsliv, där fokus är att förbereda sig för arbetslivet med fokus på att att hitta strategier kopplade till att man har en diagnos inom autism och asperger. För vissa kan detta vara en betydelsefullt stöd i övergången från gymnasiet till vuxenliv och arbetsliv.

    Vänliga hälsningar
    Ågesta folkhögskola

    Hej igen, läs ännu ett svar - denna gången från Sundgårdens folkhögskola:

    Hej!

    Jag kan rekommendera vår Aspergerlinje, vilken riktar sig till personer med autismspektrumdiagnoser. Aspergerlinjen är en allmän linje motsvarande gymnasienivå. Vi har lång erfarenhet av personer med neuropsykiatriska diagnoser och undervisningen är anpassad för denna grupp utan att göra avkall på kunskapskrav.

    Om man läser på folkhögskola får man tillgodoräkna sig tidigare gymnasiestudier, men vi har ett annat system och räknar inte i poäng utan i tid mm.

    Du kan få mer information om du tar kontakt med kursföreståndaren; hennes epost är [email protected] .

    Med Vänlig Hälsning
    Sundgårdens folkhögskola

    Frågor och svar taggade med 'basår' (258 st.)

    • ElevAnonym

      Folkhögskola och komvux?

      Hej Jag tänkte gå folkhögskola men kommer inte få all särskilt behörighet, som exempelvis fysik 1 och 2, biologi 1 och 2, och kemi 1 och 2. Kan jag läsa den särskilda behörigheten på komvux efteråt eller gå ett...

      Milla : : Ja, det kan du göra. Om du får studieomdöme om Grundläggande behörighet från en folkhögskola kan du sedan komplettera för särskild behörighet på olika sätt: på... Läs hela svaret
    • Maskros

      Betyg i naturvetenskapliga och tekniska basår?

      Hej, jag har tre frågor angående naturvetenskapliga och tekniska basår: 1. Får man betyg i de kurser man läser på basåren? 2. Kan jag till exempel med den behörigheten jag får från basåren söka in till matematik 5 på...

      Milla : : Hej!Jag gissar på att du med "basåret" menar universitetsbasåret (finns annars basår på folkhögskolorna och även komvux-kurser kan sättas ihop till... Läs hela svaret
    • Oliver123

      Hur får jag grundbehörighet?

      Jag har nästan inga betyg från gymnasiet men gick bygg och anläggning programmet på Komvux i efterhand för att bli snickare Jag vill nu studera tekniskt basår men man behöver grundbehörighet. Kan jag kombinera betyg från gymnasiet och bygg och...

      Milla : : Hej,grundläggande behörighet kan du uppnå på flera olika sätt, t.ex genom Examensbevis från komvux med godkända betyg i svenska 2, 3 och engelska 6. Boka tid med SYV på komvux för... Läs hela svaret
    • Adam748

      Plugga basår med Reel kompetens?

      Hej, har av olika anledningar ej avklarad gymnasieutbildning. Jag har läst att man kan få reel kompetens om man arbetat minst 3 år, vilket jag har gjort. Vet dock att det blir omöjligt att ”konkurrera” med andra om jag endast söker till någon...

      Milla : : Hej,"reell kompetens" handlar om att påvisa att man har Grundläggande behörighet (utan att ha tagit ut slutbetyg eller examen från gymnasiet eller från komvux); du måste ha... Läs hela svaret
    • mojje989898

      Samhälle men vill gå läkarlinjen?

      Hej ! Jag gick samhällslinjen på gymnasiet och funderar på att komma in på läkarlinjen. Just nu läser jag basår men funderar på att lägga matte 3 och 4 åt sidan och ta igen dessa kurser senare efter basåret. Som jag...

      Milla : : Hej,om du vill att betyg i matte inte påverkar ditt meritvärde, så måste du bli behörig, vad gäller matte, genom basåret på universitetet eller på en folkhögskola,... Läs hela svaret
    • Receptionisten

      Hur fungerar CSN för basår?

      Hej, Jag behövde hoppa av gymnasiet och pluggar nu upp resterande betyg på komvux för att kunna få en examen. Jag har ca 500 p kvar för att kunna ta en samhällsvetenskaplig komvux examen. (Jag tar CSN för gymnasienivå och har ca 80 veckor kvar) Om jag sedan skulle välja att läsa ett...

      Milla : : Hej,frågorna om studiemedel besvaras bäst av CSN för att det där som experter i de frågorna jobbar. Vad jag vet (enligt svar från CSN på liknande frågor) att CSN numera tar veckorna... Läs hela svaret
    • mochi111

      kan man ta bort utökad kurs?

      Hej! Jag kommer inte kunna få godkänt i en av mina utökade kurser. Jag skulle vilja ta bort den helt, går det? Om det inte går: vad händer om jag får F eller streck i den kursen? Samt senare vill söka utbildning där den krävs? (jag skulle...

      Milla : : Hej,prata med SYV på din gymnasieskola. Reglerna säger att alla gymnasiala kurser i vilka eleven fick BETYG (och F är också ett betyg) bör finnas med i elevens examensbevis. Men eftersom det handlar om... Läs hela svaret
    • mak

      Hur mycket de tid ta att studera i komvux??

      Hej, jag går vård och omsorg åk 2. Och jag vill studera vidare jag behöver skärskaliga behörighet som är biologi 1och 2 kemi 1 och 2, fysik 1,2 och matematik 4 jag vill fråga hur länge tid tar de att studera dom i komvux.och om jag tar...

      Milla : : Hej,du skriver om att du kommer behöva komplettera med gymnasiala kurser biologi 1och 2, kemi 1 och 2, fysik 1 och 2 samt matematik 4. Varje av de kurserna (förutom Fysik1a som är en... Läs hela svaret
    • Lullez

      Vilken CSN på Förberedande nivå (Basår) inom universitet?

      Hej! Har tänkt läsa ett naturvetenskapligt basår på universitetet. Har dock ingen CSN kvar på gymnasienivå samtidigt som jag har flertalet år kvar på universitetsnivå. Därför undrar jag, ifall jag läser naturvetenskapligt...

      Milla : : Hej, du får bäst svar på din fråga av CSN, för att det är de som jobbar där som är experter inom det område. Vad jag tror mig veta är att veckorna... Läs hela svaret
    • Frågorangåendeuniversitet

      Borde jag plugga på komvux eller göra tekniskt basår?

      Hej, jag försöker komma in på civilingenjörs eller högskoleingenjörs programmet (har inte bestämt mig än). Jag behöver läsa flera kurser som t.ex matte 3c (kanske 4), fysik 1 och 2 samt kemi 1. Borde jag istället läsa de här...

      Milla : : Hejsan,"basår" kan finnas på folkhögskolorna, på komvux och på universitetsnivå. På komvux kan man sätta ihop kurserna så att lektionerna i... Läs hela svaret
    • Alice1234

      Ekonomi eller natur?

      Hej, jag är en tjej i 9an som ska göra mitt gymnasieval om någon vecka. Jag har hela mitt liv varit ganska inställd på natur men nu senaste tiden när jag varit där på besök och annat har insett att ekonomi nog är mer för mig. Jag tror...

      Milla : : Hejsan, du har ännu ganska gott om tid innan du definitivt måste bestämma dig ang.ditt gymnasieval. Du har till sista dagen i omvalsperioden som brukar ligga senare under våren (olika datum i olika delar av... Läs hela svaret
    • I

      naturvetenskapligt basår?

      Hej jag undrar för att läsa naturvetenskapligt basår måste man ha Matte 1 och 2 eller ingår det i naturvetenskapliga basåret. och så undrar jag om jag läser Matte 1 , 2 ,3 och 4 i folkhögskolan och får omdöme kan man ansöka...

      Milla : : Hej,naturvetenskapliga basår på de svenska universitet/högskolor kräver för särskild behörighet att man har godkänt betyg eller godkänt omdöme i gymnasial kurs matematik 2... Läs hela svaret
    • Sanna_33

      Bli tandläkare efter folkhögskola!?

      Hej! Jag har gått klart folkhögskola och nu har jag bestämt att jag ska läsa till tandläkare men jag har inte läst de särskilda behörigheter som krävs för att komma in på tandläkare på folkhögskola, vilken väg ska...

      Milla : : Hej,det är jättebra att du fick 4.0 i omdöme från en folkhögskola, det är högsta möjliga omdöme du har fått, duktigt jobbat!Men du behöver bli behörig, och det... Läs hela svaret
    • hjälp

      Funderingar om platsgaranti?

      Hej, jag vill göra ett naturvetenskapligt basår, eftersom jag ej har behörighet för en linje jag vill komma in på pga att jag valt fel linje på gymnasiet. Är dock lite förvirrad över "platsgaranti," är det garanti även om man...

      Milla : : Hej,jämförelsetal är det snittbetyg uträknat på alla de kurser som ingår i ditt examensbevis från gymnasiet, förutom betyget i gymnasiearbete. Betyget i gymnasiearbete räknas inte... Läs hela svaret
    • User123

      Kan jag kombinera komvux med tekiskt basår?

      Hej, jag undrar om man i tekniskt basår kan få brtyg från endast vissa kurser. Alltså att om jag har fått godkänt i fysik 1 och 2, kemi 1 genom det tekniska basåret, kan jag då om jag får godkänt betyg i matte 3c genom komvux...

      Milla : : Hej,högskoleingenjörsutbildningar brukar, vad gäller matte, kräva matematik 4. Och om du har eller inte har godkänt betyg i matte 3 (t.ex 3c) spelar för behörighet ingen roll. Se... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga