Daniella

    Hej jag heter Daniella och jag undrar en väldigt viktig sak som har stört mig och gjort mig upprörd dem senaste åren. Jag går i årskurs 6 och har F i 7 ämnen och jag vet inte hur det kommer gå för mig i framtiden med jobb och hus. Jag har F i Biologi, Fysik, Hemkunskap, Kemi, Matematik, Språk och Teknik. Jag har försökt och höja alla betygen en efter en men har aldrig lyckats, även matematik är det svåraste för mig för jag är väldigt dålig på matematik. Därför undrar jag om jag ens har en framtid med sådana låga betyg som jag har. Så om ni kan berätta och förklara om jag ens har en framtid för jag har nästan gett upp med att plugga stenhårt som jag gjort innan, jag har haft dåliga betyg sedan jag var liten. Så snälla kan ni hjälpa mig med att förklara om jag kommer klara mig med framtiden, tack!

    2 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Daniella,

    du ställer en viktig fråga.

    Och vi på Fråga SYV har den inställning att alla behövs i vårt samhälla, oavsett om man kan eller inte kan uppnå vissa betyg.

    Med de betygen du har idag kanske du inte kommer att uppnå kraven för examensbevis. Med det finns som tur är jobben där man kan klara sig bra även utan gymnasiekompetens. Det finns t.ex ganska många egnaföretagare>> som inte har gymnasiekompetens.

    Men frågan Varför du har några F-betyg? - tycker jag bör utredas vidare. Kanske läser du hårt, men på fel sätt; om du t.ex kan dyskalkyli och/eller dyslexi (speciella svårigheter med boksräver och siffror) - då behöver du hjälp av en speciallärare>>.

    Jag råder dig prata med dina föräldrar (vårdnadshavare) om att boka möte med rektor på din skola; för att prata om vad skola kan göra för att hjälpa dig mer. Om du gör ditt bästa men ändå inte kan uppnå godkända betyg i flera ämnen, då kanske du behöver extrahjälp. Exakt vilken sort hjälp du behöver - måste diskuteras och utredas (troligtvis behöver du göra några diagnostiska tester hos en speciallärare>> eller hos en specialpedagog>>).

    Sammanfattningsvis vill jag säga att i fall du gör allt du kan (gör ditt bästa), då borde du vara nöjd med det. Du kanske inte får ett jobb där högskoleutbildning krävs, men du får med största sannolikhet ett jobb och ska kunna ha inkomst och, om du så önskar, köpa hus (du nämner "hus" i din fråga - därför tar jag upp "husfrågan" i mitt svar).

    Vänligen

    L. :)

    Liselotte
    • : Vad jag vet så har vi aldrig gjort några tester om jag har någon sjukdom eller svårighet. Men när jag inte kan saker så vill jag gärna låsa mig och blir väldigt envis om saken. Tror du att det kan vara en sjukdom för jag vågar typ inte berätta för min pappa att jag har en massa svårigheter och inte klarar skolan. Han vet att jag har väldigt svårt i matten men inget annat. Men tycker du att jag ska fråga om jag kan göra något test om jag har någon sort av "sjukdom"? Tack!
    • : Jag pluggar ganska hårt men när jag inte kan frågan eller något så stänger jag in mig själv och slutar lyssna på andra.
    • : När jag ändå pluggar hårt och sedan när provet kommer så glömmer jag allting. Jag vet inte om det är ett problem för jag minns allt annat super bra men är det väl kommer till skolan så glömmer jag allting super lätt, det kan vara därför jag har F i 7 ämnen för att jag glömmer allt.
    • Mikael : Jag tycker du kan börja med att gå prata med Kurator på din skola. Och kanske även med Skolsköterskan. Det är möjligt att du kan träffa speciallärare och göra några tester, även innan du pratar med din pappa om det. Jag tycker det är onödigt att "lida i tysthet" när det kanske finns hjälp att få.
    • Mikael : Kurator och sjuksköterska kommer inte föra det vidare, det du säger till dem (såvida det inte ngt. som måste anmälas, typ brottslig verksamhet) - så det är rätt så ofarligt att prata med kurator och skolsköterskan. Du kan också fråga matteläraren om hen kan se till att du träffar en speciallärare som kan göra några tester - det är inte svårare än att du ska visa hur du tar dig an matteuppgifter; så kan speciallärare svara om ni behöver "gå vidare" och göra fler tester för att fastställa om du har dyskalkyli och vilken hjälp du behöver.
    • : Tack! Jag ska gå till kuratorn och se.
    • Mikael : Yes! gör det! och Lycka till! :)
    • : Jag ska gå till kuratorn imorgon och fråga om jag har några svårighetsgrader. Men om jag nu har något sånt eller en sjukdom måste jag då ha extra hjälp i skolan med det. För jag tror nog ingen kan hjälpa mig för jag låser mig väldigt fort när jag inte kan saker. Dessutom så är jag väldigt blyg av mig när jag ska förklara saker för andra lärare. Då kan det hända att jag inte säger sakerna som jag vill säga för att jag är väldigt blyg. Kan det gå bort med hjälp eller går det inte att hjälpa?
    • Ludmila : Blyghet kan "gå över" med åldern; det finns exempel på det. Sedan beror det på "grad och omfattning". Mycket kan man avhjälpa med terapi eller med hjälp av "stödjande samtal" med kurator, psykolog eller skolsköterska. Det går inte att ge ett generellt och Rätt svar på din fråga. man måste veta Om du har någon diagnos eller om du kan få någon diagnos först; sedan måste man vara expert inom just rätt område; och det är inte studie- och yrkesvägledare... utan det är mer "kurators bord". I vissa fall det som hjälper bäst är en KOMBINATION av flera olika saker, ex. medicinering i kombination med terapi-samtal, men, som sagt, SYV är inte experter på detta område och vi kan egentligen inte svara på den typen av frågor.
    • : Kostar det pengar att göra en undersökning om man har en sjukdom?:)
    • Peter : Dyslexi och dyskalkyli utredningar hos speciallärare är kostnadsfria. Ang. "sjukdomar" är det svårt att ge ett generellt svar. Om man vänder sig till privata läkare, kan det kosta ganska mycket pengar. Om du är orolig för vad det kostar, gå i första hand till vårdcentralen. Prata kanske i första hand med skolsköterskan.
    • Peter : Jag tycker du bör antingen be dina vårdnadshavare/föräldrar om att de tar kontakter för att hitta rätt hjälp för dig; Eller så går du själv till skolsköterska på din skola och till kurator - helst till båda. Du kan börja med att prata med din klasslärare/mentor. På din skola är det ytterst Rektor som är ansvarig. Så det går även gå prata med rektor. Det viktigast är att du får hjälp Om du behöver hjälp och om det är ngt. som finns som kan hjälpa dig. Innan man vet vad du behöver hjälp med, kan man inte avgöra om det går att få hjälp /eller vad det eventuellt kommer att kosta/.
    • : Tack jag ska gå till min lärare och se vad hen tycker!
    • Anna : Jättebra! Gör så! och Lycka till! :)
    Läs alla kommentarer
    Daniel SYV

    Hejsan,
    som svar på din fråga om det kostar att göra undersökningar ang. "sjukdomar" - så är det så här: i Sverige är besök till sjukvården kostnadsfri /gratis/ för personer under 18 år. Men de får ej söka vård utan att deras vårdnadshavare är närvarande (förutom akuta, livshotande situationer, så klart! ).

    Så, om du går till vårdcentralen, måste du ha din vårdnadshavare med dig (oftast är det en av föräldrarna) men självaste besöket hos läkare eller sjuksköterska på vårdcentralen inom hälsovården är gratis.

    Hälsningar

    Daniel

    • : Jag är ledsen men det har gått en lång tid och jag har inte gått till kuratorn eller min pappa. Jag har suttit och tänkt i flera veckor men jag har inte vågat gå till min pappa eller andra. Jag sa det till min lärare men hen verkar nog inte bry sig så mycket. Jag kanske bara är i själva verket bara väldigt dum i huvudet. Jag har nog ingen "sjukdom" jag är nog bara korkad som inte klarar av skolan. Jag ska nog inte bry mig om mina betyg i så fall. Tack för att ni försökte hjälpa mig iallafall.
    • Anna : Alla människor är bra på vissa saker och sämre på vissa andra saker; vi är alla Unika. och så mår man olika bra/dåligt under olika perioder i sitt liv. Att prata med kurator är helt ofarligt. Kurator har "sekretess" och kommer inte att föra vidare det som du berättar i kurators rum. Jag vill därför rekommendera att du tar steget att söka upp kurator!

    Frågor och svar taggade med 'samhäll' (36 st.)

    • jagvetintevadjaggör

      Byta från restaurang till samhäll?

      Hej! Jag går i tvåan på restauranglinjen, och jag känner att jag är fruktansvärt fel ute. Jag mår sjukt dåligt i detta och vill verkligen inte jobba inom restaurang i framtiden. Jag trodde att detta var vad jag ville i nian, men det har helt...

      Milla : : Hej!Jag vill börja svara med att nämna möjlighet att läsa in gymnasiekompetens på en av folkhögskolorna. Om du under året 2024 fyller 18 år, då är du inte för ung... Läs hela svaret
    • Maribel

      Ekonomi juridik eller samhäll juridik?

      Hej! Jag undrar vad skillnaden är mellan ekonomi o samhäll juridik i gymnasiet. Är det stora skillnader mellan de? Är det lika mycket plugg på båda? Lär man sig mycket om företag i ekonomi juridik.? Är det något man lär sig mer i de...

      Milla : : Hej,EK/nationell inriktning Juridik inkluderar som obligatoriska bland annat alla de kurser som är inriktningskurser för inriktningen Juridik och det är obligatoriskt på alla gymnasieskolor;i SA... Läs hela svaret
    • Elev

      Kan man ta både psykologi 2a och 2b?

      Hej, jag går första året på samhällsprogrammet med inriktning beteende. Nu har individuellt val kommit upp och förvirrar mig. Jag trodde att psykologi 2b var en extra kurs som man kunde ta efter psykologi 2a, men en del säger att det är samma kurs för olika linjer. Alltså att det är samma sak...

      Milla : : Hej,Du kan på skolverkets hemsida läsa om kurser i ämnet psykologi inom svensk gymnasieskola. Du kommer där att se att både kursen psykologi 2a och 2b bygger på kursen psykologi 1 (de har... Läs hela svaret
    • Hemlig

      Vad händer ifall jag får F i 3c när utbildningen kräver 2b?

      Går natur Sam , år 2 . Har ett f i kemi 1 och vet ej om jag kommer klara matte 3c , det jag vill ska vidare på kräver matte 2b . Skulle 3c förstöra eller ej spela roll , om jag ej klarar då det ändå är skillnad mellan B och C?

      SYV-besökare: : Hej Hemlig! :)för behörighet till högskola-universitet i Sverige måste man alltid ha Grundläggande behörighet; du måste därför få ut... Läs hela svaret
    • Annie

      200 poäng språk?

      Hej! Jag går samhällsprogrammet och mina lärare säger att jag måste ha 200 poäng i Moderna språk för att få en gymnasieexamen. Problemet är att jag inte fick godkänt i språk i ettan och numera läser ett nytt...

      Julia: : HejDet stämmer att påå SA ingår 200 p. moderna språk inom Programgemensamma ämnen, och med det är Obligatoriska. Kika gärna på Programplan för SA. Längst ner i programplanen ser du... Läs hela svaret
    • Maja

      Hur ska jag göra?

      Jag går i nian och ska välja program nästa termin. Jag är inne på samhäll, ekonomi och möjligtvis barn och fritid. Jag vill bli gymnasielärare i tyska och kanske i engelska. Jag har ingen aning om vilket av de programmen jag ska välja. Jag var hos vår SYV på skolan i november och då kom vi fram...

      Anna: : Hej Maja, om du i framtiden vill bli lärare i tyska och engelska, då kommer du behöva - för särskild behörighet - till språklärarutbildningen bland annat godkänt betyg i Tyska 3, som... Läs hela svaret
    • Lilly

      Byta skola och linje i trean?

      Hej! Jag är en tjej som just påbörjat mitt tredje år på ekonomi programmet med inriktning juridik. Jag har försökt och velat byta skola sedan jag började i ettan, men varit osäker och det har inte riktigt blivit något av det. Men nu i...

      Mikael: : Hej Lilly, att komma in på en gymnasieskola på annat sätt än genom att konkurrera om plats i år1 med sina grundskolebetyg är ett Undantag och beviljas av rektorn på den mottagande skolan.... Läs hela svaret
    • Elev

      Vad är skillnaden och vilken rekommenderar ni?

      Hej Jag undrar vad skillnaden är mellan personalvetarprogrammet och samhällsanalytiker både vad gäller jobb och utbildning? Super tacksam för svar då jag funderar på någon av dessa. Vilken skulle ni rekommendera?

      Milla : : Hej Linda; det vi vet om yrket Personalvetare berättar vi på framtid.se/yrke/personalvetare & längst ner i yrkespresentationen ser du "liknande yrken" - där varje yrkesnamn är en... Läs hela svaret
    • Nora

      Kan man läsa snabbare engelska och engelska alternativ i gymnasiet?

      Hej! Jag undrar om man kan läsa snabbare engelska i gymnasiet? Alltså som att Natur och Teknik läser snabbmatte? Sen undrar jag också om det finns några gymnasium som har Samhäll-Beteende linjen på engelska i Stockholm? Tack på förhand!

      Julia: : Hej Nora, engelska läser man - på gymnasiet - oftast i "vanlig takt"; om man går på ett högskoleförberedande program, läser man Engelska 5 under... Läs hela svaret
    • Evelina

      Estet, barn och fritid eller Sam?

      Hej! Jag går i 8:an och har börjat tänka lite på gymnasieval. Jag vill jättegärna gå estet-musik på gymnasiet och jag har hört jättebra om skolan jag vill gå på. Musik är det jag brinner för och vill satsa på i livet men mina föräldrar tycker det är en dålig idé och vill att jag går samhäll...

      Anna: : Hej Evelina,du har ännu mycket gott om tid innan du behöver definitivt bestämma dig ang. gymnasieprogram. Det är dock mycket bra att du är ute i god tid. ***Jag tänker så här... Du... Läs hela svaret
    • M

      Fick F i kärnämne, hur gör jag nu ?

      Hej, jag har nu slutat 1an men har fått F i svenska 1, matte 1b, samhällskunskap 1 och naturkunskap 1. kan jag börja i 2an om jag har så många F ? kan jag få gymnasieexamen och läsa de kurserna på komvux senare?

      Anna: : Hej M,det går tyvärr inte få ut Examensbevis med så många F betyg/poäng. Max F-poäng är 250. Du har redan fler än 250 F-poäng. Med för många F betyg på... Läs hela svaret
    • Student

      Vilken inriktning? Media eller beteende?

      Hej! Jag går i ettan och läser samhällsprogrammet och ska snart välja inriktning. Jag funderar mellan media och beteende, och undrar om mitt val kommer att påverka vad jag kan läsa på högskolan sedan? På media kommer jag till exempel inte att ha naturkunskap, är det en kurs som man måste ha läst...

      : : Hej Amanda,  Vad spännande att välja inriktning! Som svar på din fråga så beror det på om/vad du skulle vilja läsa vidare på högskola/universitet. Som du kanske... Läs hela svaret
    • Viola

      Kan man byta ifrån Sjöfart maskin till Samhäll?

      Kan man byta ifrån Sjöfart maskin till Samhäll Eller Naturbruk om det finns platser eller blir det svårt? Hej, jag går nu första terminen på Sjöfartmaskin och jag vill byta linje och skola, är det för sent? Jag vill INTE gå om ett år och är helt okej med att läsa ikapp kurser som jag kanske...

      Mikael: : Hej Viola, möjlighet att byta beror på 1. om ledig plats finns och 2. i så fall /om ledig plats finns/ - blir det Rektors beslut (det är rektor på den Mottagande skola som har... Läs hela svaret
    • L

      Klarar jag naturlinjen?

      Hej! Jag ska börja gymnasiet till hösten och jag har inte riktigt bestämt vilken linje jag ska gå. Jag har två val som jag skulle vilja gå, samhäll och natur. Det lutar mest åt natur eftersom det är den bredaste linjen och jag skulle vilja lära mig lite mer om NO ämnena, men jag är orolig att...

      Melina: : Hej L! Det är svårt att veta, oftast är det bäst att välja efter intresse. Om det är NO-ämnena som du är intresserad av så kan absolut det vara ett program för dig. I annat fall... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga