Arya 21 år

  Hej, jag har studerat samhällsvetenskap med inriktning samhälle på gymnasiet. Jag har bestämt mig för att bli tandläkare, men har ej behörighet till det. Har funderat på att läsa kurserna biologi, kemi, fysik 1-2, samt matte 3-4.


  Jag vill veta vad exakt skillnaden mellan att läsa ett naturvetenskapligt basår respektive läsa samma kurser på komvux är. Vilka skillnader finns det? Är det så att man får mer hjälp med kurserna på högskolan än komvux? Vad är effektivast om man vill bli färdig under ett år och få så mycket hjälp som möjligt?


   Jag undrar också hur detta kommer att påverka mitt meritvärde som är 19,6 för tillfället. Kommer de behörighets kurserna som jag har läst läggas till på mitt meritvärde när jag söker in och andra kurser räknas bort?


  Tack på förhand!


   

  • Arya Jag vill även tillägga att jag endast har läst matte 1 och 2b. Behörigheten till utbildningen kräver matte 4. Behöver jag då även läsa matte 3?
  • Josefine

   För prövning i matte 4 kan du enligt Skolverket genomföra den utan att ha betyg i matte 3, dock får du inget betyg i matte 3 så säkrast är att göra båda då det också är en del att plugga och att läsa kurserna kommer nog gynna dig bättre än en prövning i matte 4 om du endast löst till 2b.


    För ditt meritvärde så läggs kurserna på, undantaget är kompletteringar på lägre nivå (i ditt fall matte 3 och fysik 1 om du gör matte 4 o h fysik 2) enligt UHR. Man kan inte ta bort kurser, endast byta ut om man gör en prövning i en kurs man redan har betyg i för att höja sitt betyg. 

   Väljer du att ta tekniskt basår måste du ha rätt behörighet samt meritvärde för att komma in. Har du det är det är detta ett smidigt sätt att plugga ett år på högskola samt få all behörighet du ska ha (förutsatt att dessa är dom enda kurserna du behöver för att sedan söka till din utbildning) då en kursplan redan finns. Det ställs liknande krav som högskoleutbildningar här på elever. Mycket självstudier t.ex. så upplägget är likt hur det kommer vara att plugga efteråt.
    

   Annars, för att plugga på komvux går du genom din kommun och kurser du behöver för behörighet (alltså inte för att höja betyg eller ge meritpoäng) prioriteras i ansökningar på komvux. Du ansöker för kurser när ansökan öppnas och får veta några veckor innan dom startar om du blivit antagen. Detta kan vara mer flexibelt om du vill göra prövningar, höja något betyg etc, då man ansöker om kurser och prövningar själv istället för att följa en kursplan. Samt bra för att kunna bestämma själv studietakten och när du pluggar vilken kurs. Upplägget beror på vad du väljer för kurs (distans, dagtid, 100%, 50% takt) 

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Om man under sin gymnasietid inte blev behörig till den utbildning som man vill söka till efter gymnasiet, kan man behörighetskomplettera: genom att läsa kurser på Komvux alternativt göra Prövningar i dem eller genom att läsa på ett Naturvetenskapligt eller Tekniskt basår eller bastermin.

  Oavsett om man behörighetskompletterar på Komvux eller på högskola/universitet, prövas man efter behörighetskompletteringen i BII gruppen, den så kallade "kompletteringsgruppen".

  Finns det någon skillnad (för- eller nackdelar) i att behörighetskomplettera på Komvux eller på högskola/universitet?
  Ja, det gör det och här nere har vi "punktat ner" info som vi tycker är bra att känna till för den som behöver komplettera för behörighet inför högskolestudier:

  1. Behörighet
  För att komma in på ett Naturvetenskapligt eller Tekniskt basår på högskolenivå, måste man även ha Grundläggande behörighet till högskolestudier. Det behöver man inte ha om man söker kurser på Komvux eller anmäler sig till prövningar. Man kan på Komvux läsa för grundläggande behörighet och för särskild behörighet samtidigt. Däremot för att bli antagen till ett naturvetenskapligt eller tekniskt basår på högskola, måste man sedan innan ha grundläggande behörighet.

  2. Påverkan på Meritvärde
  Kurser som man läser på Komvux får man "vanliga" gymnasiebetyg för och i fall de kurser krävs för behörighet eller om de ger Meritpoäng, räknas dem också in i ditt jämförelsetal.
  Däremot kan inte betyg i kurserna lästa på basår eller bastermin på högskolan påverka ditt jämförelsetal.* De påverkar inte heller meritvärde av gymnasiala betyg, eftersom man ej kan få meritpoäng för betyg i de kurserna.**

  3. Platsgaranti
  Kan finnas efter ett Tekniskt basår till vissa tekniska utbildningar på samma högskola/universitet där man läser sitt Tekniska basår. Sådan platsgaranti efter studier på Komvux eller prövningar - finns inte.  

  4. Studietakt
  Naturvetenskapligt och Tekniskt basår (alt termin) - är heltidsutbildningar (kurser som är ihopsatta till heltid). På Komvux kan man ganska fritt bestämma om man vill läsa på heltid eller på deltid och kan även välja andra studieformer än dagtid (kvällstid, flex och distans).

  En bra idé kan vara att söka till Komvux och till ett Naturvetenskapligt eller Tekniskt basår samtidigt (för att det inte finns någon garanti på att man 100 % kommer in varken sig på Komvux eller till högskola). I fall man får plats på båda utbildningar, kan man i så fall välja vilken plats man tackar Ja och vilken man tackar Nej till.

  5. Studieekonomi
  Om man läser på Komvux och har rätt till Studiemedel, får man i så fall Studiemedel från "gymnasieveckor" och om man läser på högskola/universitet och ansöker om Studiemedel, börjar man, normalt sett, använda sina "studiemedels högskoleveckor" (eller som man ofta säger "tar av högskolepotten") men för studier på ett basår gör CSN ett undantag och Studiemedel tas från "gymnasiepotten", dvs inte från de 240 veckor som man har på högskolenivå. Som max kan man få 12 terminer heltidsstudier Studiemedel på högskolenivå och i fall man planerar söka en lång högskoleutbildning (t.ex. Läkarprogrammet som är på 5,5 år på heltid) skulle inte Studiemedels 240 veckor på högskolenivå räcka för hela den studietiden (om man hade tagit Studiemedel på högskolenivå även för basåret).
  Kontaktuppgifter till CSN:

  skicka E-post kan man via kontaktformulär på https://www.csn.se/epostaoss/indexFraga.jsp?amne=SM_UH

  tel.nr 0771-276 000 (tel.tid kl.8.00-16.30 på vardagar).

  Under tiden man förbereder sig för prövningar, har man inte rätt till någon form av studiestöd från CSN. Man studerar inför prövningar på egen hand (på sin "fritid").

  *Kurser på högskola/universitet betygsätts oftast med enbart G (godkänt betyg) eller IG (icke-godkänt). Vissa högskolekurser går upp till VG (väl godkänt). Men oavsett om man får G eller VG på en kurs läst på högskola, kan inte det betyget påverka ditt jämförelsetal (som räknas ut på gymnasiala betyg). Godkända betyg i kurser lästa på basåret på högskola ger behörighet till vissa andra högskoleutbildningar men ej kan påverka ditt jämförelsetal.

  ** Så här svarade en handläggare på Antagning.se: "Kurser från basår eller bastermin på universitet ger endast behörighet motsvarande till exempel naturvetenskapliga ämnen på gymnasiet. De påverkar inte betygssnittet och ger inte heller meritpoäng".

  Frågor och svar taggade med 'folkhögskola' (348 st.)

  • Ellen 24 år

   Regler om urvalsgrupper?

   Hej! Läste på lite om urvalsgrupper på antagning och folkhögskola.nu och såg att det har kommit till nya regler 2022, men vart osäker då det står inte samlat någonstans.. kan du svara på om detta är folkhögskolans regler eller om det faktiskt är nya skolregler från Skolverket? 1. Jag...

   Milla SYV: Hej Ellen,vi ska samråda med några sakkunniga och återkommer så fort vi kan. Medan vi väntar på svar från experterna, så undrar jag om du har gjort Högskoleprovet? Även om du... Läs hela svaret
  • Anonym 21 år

   Hur lång tid tar Komvux?

   Hej! Ber om ursäkt om detta är en fråga som har ställts förut, men jag hittar inget konkret svar på den. Iallafall, jag ska börja mitt andra på en folkhögskola, men känner att jag inte lär mig ett dugg + att jag tycker pedagogiken är väldigt udda. Så jag hade tänkt söka till komvux...

   Mikael SYV: Hej!F är också ett betyg... Jag hoppas du har Godkända betyg i Eng 5 och Svenska 1. De två kurserna går ut på sammanlagt 200poäng (100poäng per kurs). För examensbevis från komvux... Läs hela svaret
  • Emma 20 år

   Kan man gå sista året på gymnasiet på distans?

   Jag har gått två av tre år på naturvetenskapsprogrammet, och vantrivs verkligen på den skolan jag går på. Jag har försökt att byta, men de få skolorna där jag känner andra människor och som jag skulle kunna tänka mig att byta till har inga platser, och köerna är så långa att det inte kommer att...

   Mikael SYV: Hej Emma,från 1 juli det kalenderåret som man fyller 20 år "hör" man "till" komvux i stället för gymnasiet. Du söker till komvux i den kommunen där... Läs hela svaret
  • Tina 18 år

   Basår på folkhögskola, att söka till universitet med de intygen?

   Jag skrev visserligen en fråga igår, men jag har gjort funderingar sedan dess baserat på svaret jag fick. Eftersom jag själv läser på en folkhögskola som ett alternativ till gymnasiet, ett läsår kvar på Allmän kurs-Gymnasienivå och för att det har hjälpt mig väldigt mycket att läsa på just...

   Anna SYV: Hej Tina,det går bra att bekräfta särskild behörighet genom omdömen från en folkhögskola. Om "din" högskole/universitetsutbildningen... Läs hela svaret
  • Linn 24 år

   Hermods journalistutbildning - har jag gått klart gymnasiet då?

   Hermods har två journalistutbildningar (komvux) 1 och 2 - vad är skillanden? Är 2 an en påbygggnadskrus? och är en kurs på 100 poäng 20 veckors studietid? Om jag pluggar båda programmen och har en ofullständig gymnasieexamen, har jag klarat gymnasiet då? Dum fråga men jag känner mig...

   Peter SYV: Hej Linn,det är synd att du inte länkade till information om de utbildningar/kurser som du nämner i din fråga. Jag tror du menar gymnasiala kurser inom ämnet... Läs hela svaret
  • Linn 24 år

   Komvux/folkhögskola och dyskalkyli?

   Jag har en ofullständig gymnasieexamen, har gått början på 2 året av gymnasiet. Har stora matematiksvårigheter och minns inte matematik öht. Jag har konstaterad dyskalkyli och undrar om man kan komma undan matten på nåt vis? Jag har rätt...

   Peter SYV: Hej Linn,titta på folkhogskola.nu/sok-skolor/Stockholms-lan/Kista-folkhogskola/Kurser/2022ht/grundkurs-i-praktisk-lokaljournalistik - det står att man ej behöver ha några förkunskaper och att de... Läs hela svaret
  • Rbn 19 år

   Vad ska jag gå på folkhögskolan?

   Hej, jag kommer gå ut 3an snart och undrar vad jag ska gå på för utbildning inom folkhögskolan för att nå grundläggande behörighet? Jag kommer då inte få en fullständig examen men har godkänt i ganska många kurser Helst vill jag gå någonstans runt Uppsala med internat eller studentbostäder

   Julia SYV: Hej Rbn,listan på Allmänna kurser på gymnasienivå på de svenska folkhögskolorna finner du på folkhogskola.nu/sok-kurser/?type=allman&gy - att bli antagen till en allmän kurs... Läs hela svaret
  • Rbn 19 år

   Gå om kurs 2 gånger?

   Jag gick om 3an i gymnasiet då min mentala hälsa inte var bra, jag trodde att det skulle gå bättre det här året men det gjorde det inte direkt. Så jag gick om de kurserna jag kuggade och har nu klarat fler av dem den här gången. Får man...

   Julia SYV: Hej Rbn!Omdöme från en folkhögskola ger grundläggande behörighet och du prövas med det omdöme i BF-urvalet. Man kan söka till alla svenska högskole- och universitetsutbildningar med... Läs hela svaret
  • Frida 17 år

   Hoppa av gymnasiet?

   Hej, börjar fundera på att hoppa av gymnasiet nu i åk 1 i gymnasiet. Hur gör jag då? Skolan bryr sig inte heller om en så då kan jag lika gärna hoppa av

   Anna SYV: Hej Frida!Tråkigt att läsa om att du tycker att skolan inte bryr sig om dig. Berätta mer: vad är det som har hänt?Det som gäller i Sverige är att man får jobba från det att man fyller 13... Läs hela svaret
  • Sören 51 år

   utländsk gymnasium folkhögskola?

   Man har en turkisk gymnasieutbildning (Lise Diploma) och vill börja studera i Sverige, med syftet först att bli elevassistent och sedan kanske studera mer. Man ansöker allmän kurs grund. Är det en bra väg att gå?

   Julia SYV: Hej Sören,yrket Elevassisstent är i Sverige ett av de många så kallade icke-reglerade yrken. Det blir helt upp till en arbetsgivare att bestämma vem som anställs. Anställningar till... Läs hela svaret
  • Mona 23 år

   Yrkes och vanlig högskola?

   Hej, Jag undrade om jag får gå på en annan utbildning samtidigt som jag går i högskolan. Jag går i högskolan inom lärarprogrammet och undrar om ja kan få samtidigt gå en 1 år lång distansutbildning som...

   Anna SYV: Hej Mona!Det finns inga generella förbud mot att läsa på högskola-universitet och samtidigt på en annan utbildning, t.ex på en yrkeshögskola eller på en folkhögskola. Jag ser dock... Läs hela svaret
  • Edith 19 år

   Att inte trivas i sin klass, vad ska man göra?

   Hej, jag bytte nyligen linje till lantbruk, fick gå om åk 2. Jag hamnade i den stökigaste klassen jag någonsin gått i, där är bara jag och en till tjej, resten 10 st är killar varav två av killarna går över gränsen. Dessa...

   Julia SYV: Hej Edith,du berättar om en jättesvår/jobbig situation. Tyvärr så förekommer sådana saker i den svenska skolan. Jag tycker det är jättetråkigt att det är... Läs hela svaret
  • Ossian 21 år

   Söka läkarprogrammet efter tekniskt basår?

   Jag går andra terminen av tekniskt basår på KTH då man läser Kemi 1, Fysik 1/2 och matte 3/4. För att komma in på läkarprogrammet ska man ha kemi 2 och biologi 2. Som jag sett det ger basåret inga meritvärden och Kemi 2 och biologin...

   Milla SYV: Hej Ossian!Du måste bli behörig. Obehöriga sökande har ingen möjlighet att antas till svenska universitetsutbildningar. Du måste alltså få bl.a godkända betyg i... Läs hela svaret
  • Veronica 20 år

   Vilka utbildningar har enbart grundläggande behörighet?

   Hej, Finns det en lista eller/och hemsida på de utbildningar på folkhögskola, högskola eller/och universitet som man kan söka till med enbart grundläggande behörighet? Som inte "kräver" extra matte, samhälle, historia, no-ämne,...

   Milla SYV: Hej Veronica,begreppet "grundläggande behörighet" används när man pratar om behörighet till svenska Högskole-Universitetsutbildningar.Folkhögskolorna... Läs hela svaret
  • Amira 21 år

   Komvux eller folkhögskola?

   Hej, jag har många gymnasiekurser som jag vill studera för att kunna studera vidare till byggingenjör, är det bättre att vända sig till komvux eller folkhögskola? Jag vill bli klar med dom så fort som möjligt, vet du om det finns en...

   Julia SYV: Hej Amira!Att uppnå examensbevis från komvux eller omdöme om grundläggande behörighet till högskolestudier på en folkhögskola tar, som regel, 3 år (om man läser på... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga