Christoffer
    Hej, jag ska göra mitt gymnasieval men får panik. Skolan har ingen SYV och jag får inte svar på alla mina frågor, så jag testar här.

    Vad är det för skillnad på Mattematik 123/abc och hur många kurser finns det här? Det ska tydligen finnas poäng här också och hur funkar det? Hur räknas poängen/betygen!?

    Jag funderar mellan slottegymnasiet i ljusdal och hälsingegymnasiet i bollnäs. Slotte har naturvetenskap och samma sak på hälsingegymnasiet, saken är att slottegymnasiet har inriktning naturvetenskap medan hälsingegymnasiet har en profil som heter kriminalteknik & medicin.

    Jag vill bli läkare/pilot i framtiden och undrar om båda inriktningarna ger behörighet? Har jag större chans att komma in på någon högskola i framtiden om jag väljer det ena gymnasiet eller det andra? Om det inte går på någon av dem, hur fungerar det att komplettera då? Erbjuder alla skolor det?

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej, Christoffer!

    Om du vill bli läkare då måste du söka till Läkarprogrammet och behörighet till det är (förutom Grundläggande behörighet som alltid krävs till alla högskoleutbildningar), även godkända betyg i gymnasiala kurser Fysik2, Kemi2, Biologi2 och Matte4. Alla de kurser läses som obligatoriska på inriktningen NaturvetenskapNaturvetenskapsprogrammet (och det gäller alla gymnasieskolor). 

    Om man på gymnasiet inte blir behörig, kan man söka till komvux och komplettera där alt kanske till Naturvetenskapligt basår på högskolenivå.

    Om du kommer in på rätt program och inriktning /NA, inriktning Naturvetenskap/ behöver du inte tänka på kurser i matematik som blir "rätt" eller "fel" utan du läser då Matematik 1c, 2c, 3c och 4 - och om du även vill tjäna Meritpoängen inom matte, kan du välja läsa Matte 5 och Matte specialisering.

    Men om du är intresserad av vilka olika mattekurser som läses på olika gymnasieprogram, kan du kika på information på den här sidan. 

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

    Bästa hälsningar och lycka till med ditt gymnasieval!

    ANNA

    För att bli Pilot krävs det bl a godkända betyg i Matematik 2 och Fysik 1a + att man är frisk och klarar psykologiska tester mm. Fysik 1a läses på Teknikprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet (på alla inriktningar på de två programmen). 

    Så, om du läser på NA, inriktning Naturvetenskap - blir du även behörig till att söka utbildning till Pilot (så som behörighetsreglerna är i dagens läge i alla fall). 

    • : Okej, tack för svar. Så man måste alltså gå i inriktningen naturvetenskap för att få behörighet. Jag har nu hört att man kan komplettera på många utbildningar så att man kan söka ändå. Kan man komplettera på Hälsingegymnasiet?
    • : Och hur fungerar det här poängssystemet?
    • : Och jag förstår inte det här med kurser? Har jag större chans om jag går på en linje med fler kurser och så avklarar man så många kurser man hinner och får poäng eller?
    • Julia : Du ställer flera olika frågor och jag är inte helt säker på att jag förstår precis vad du menar och vad du vill veta. Jag skriver ett nytt svar till dig nu.
    Läs alla kommentarer
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan,

    Hälsingegymnasiet erbjuder, så vitt vi vet, rätt utbildning: NA programmet med inriktning "naturvetenskap". Att det är en viss "profil" på utbildningen, spelar i detta fallet ingen som helst roll. Alla inriktningskurserna är alltid obligatoriska. 

    Att elever går på andra program eller på inriktningen "samhälle" på Naturvet.programmet och ändå blir behöriga - händer också. Men det är ganska osäkert, och man ska ha tur - för att om kurserna ej är obligatoriska, då är det inte säkert du får läsa dem. Vill du vara säker på att läsa alla de kurser som krävs för behörighet, då är det NA, inriktning Naturvetenskap du ska gå.

    Men om du t.ex. inte vill eller inte kan gå NA, inriktning Naturvetenskap - då går du på gymnasiet den utbildning som du vill /eller kan/ gå och så ser du sen vad som behöver kompletteras och hur du kan göra det. Garanterat kommer det att ta längre tid - t.ex. ett år efter gymnasiet (att läsa på komvux eller på ett naturvetenskapligt basår). Alla andra vägar än via NA, inriktning "naturvetenskap" är längre men behöver inte vara sämre.

    Ett bra alternativ är att läsa Vård- och omsorgsprogrammet, t.ex. Du blir ej behörig till läkare på VO men du skaffar dig ett yrke inom vården, grundläggande kunskaper i första hjälpen + förståelse om hur det är att jobba inom vården. Sedan kan man efter VO välja att söka till komvux, till naturvetenskapligt basår eller till yrkeshögskola (för att bli specialistundersköterska). Man kan också jobba ett par år innan man läser vidare. Med så många olika alternativ efter gymnasiet, är VO ett mycket smart val för den, som är intresserad av medicin.

    Din fråga om att "räkna poäng" förstår inte jag, tyvärr... :) och kan därför inte svara på den. Handlar det om att lättare komma in på högskola? Det är höga betyg och högt resultat på Högskoleprovet som gäller för att komma in på Läkarprogrammet. Men ibland kan Alternativ antagning äga rum (det är ett Undantag) och då har man nytta av relevant arbetslivserfarenhet. 

    Jag hoppas mitt svar förklarar en del och jag råder dig läsa noga på alla de sidor som jag länkar till i mitt svar nu (alla "blåa ord" är klickbara länkar).

    Lycka till med ditt gymnasieval!

    Julia Syv

     

    • : Hej. Om man kollar på vilka kurser man läser inom programmet så står det t.ex "Engelska 5 100p" och så vidare. Överallt. Vad är det och ska man samla så många poäng som möjligt?
    • Anna : 100 poäng på en gymnasial kurs är det kursens STORLEK. 100 poäng = 100 undervisningstimmar. De flesta gymnasiala kurser är på 100 undervisningstimmar (= 100 poäng) men det finns några mindre kurser, 50 p. och större kurser, som t.ex. Fysik 1a som är á 150 poäng (dvs 150 undervisningstimmar). Man ska samla 2500 poäng för att kunna få Examensbevis. Att läsa fler kurser än det som krävs för examensbevis ger väldigt sällan några fördelar.

    Frågor och svar taggade med 'samhäll' (36 st.)

    • jagvetintevadjaggör

      Byta från restaurang till samhäll?

      Hej! Jag går i tvåan på restauranglinjen, och jag känner att jag är fruktansvärt fel ute. Jag mår sjukt dåligt i detta och vill verkligen inte jobba inom restaurang i framtiden. Jag trodde att detta var vad jag ville i nian, men det har helt...

      Milla : : Hej!Jag vill börja svara med att nämna möjlighet att läsa in gymnasiekompetens på en av folkhögskolorna. Om du under året 2024 fyller 18 år, då är du inte för ung... Läs hela svaret
    • Maribel

      Ekonomi juridik eller samhäll juridik?

      Hej! Jag undrar vad skillnaden är mellan ekonomi o samhäll juridik i gymnasiet. Är det stora skillnader mellan de? Är det lika mycket plugg på båda? Lär man sig mycket om företag i ekonomi juridik.? Är det något man lär sig mer i de...

      Milla : : Hej,EK/nationell inriktning Juridik inkluderar som obligatoriska bland annat alla de kurser som är inriktningskurser för inriktningen Juridik och det är obligatoriskt på alla gymnasieskolor;i SA... Läs hela svaret
    • Elev

      Kan man ta både psykologi 2a och 2b?

      Hej, jag går första året på samhällsprogrammet med inriktning beteende. Nu har individuellt val kommit upp och förvirrar mig. Jag trodde att psykologi 2b var en extra kurs som man kunde ta efter psykologi 2a, men en del säger att det är samma kurs för olika linjer. Alltså att det är samma sak...

      Milla : : Hej,Du kan på skolverkets hemsida läsa om kurser i ämnet psykologi inom svensk gymnasieskola. Du kommer där att se att både kursen psykologi 2a och 2b bygger på kursen psykologi 1 (de har... Läs hela svaret
    • Hemlig

      Vad händer ifall jag får F i 3c när utbildningen kräver 2b?

      Går natur Sam , år 2 . Har ett f i kemi 1 och vet ej om jag kommer klara matte 3c , det jag vill ska vidare på kräver matte 2b . Skulle 3c förstöra eller ej spela roll , om jag ej klarar då det ändå är skillnad mellan B och C?

      SYV-besökare: : Hej Hemlig! :)för behörighet till högskola-universitet i Sverige måste man alltid ha Grundläggande behörighet; du måste därför få ut... Läs hela svaret
    • Annie

      200 poäng språk?

      Hej! Jag går samhällsprogrammet och mina lärare säger att jag måste ha 200 poäng i Moderna språk för att få en gymnasieexamen. Problemet är att jag inte fick godkänt i språk i ettan och numera läser ett nytt...

      Julia: : HejDet stämmer att påå SA ingår 200 p. moderna språk inom Programgemensamma ämnen, och med det är Obligatoriska. Kika gärna på Programplan för SA. Längst ner i programplanen ser du... Läs hela svaret
    • Maja

      Hur ska jag göra?

      Jag går i nian och ska välja program nästa termin. Jag är inne på samhäll, ekonomi och möjligtvis barn och fritid. Jag vill bli gymnasielärare i tyska och kanske i engelska. Jag har ingen aning om vilket av de programmen jag ska välja. Jag var hos vår SYV på skolan i november och då kom vi fram...

      Anna: : Hej Maja, om du i framtiden vill bli lärare i tyska och engelska, då kommer du behöva - för särskild behörighet - till språklärarutbildningen bland annat godkänt betyg i Tyska 3, som... Läs hela svaret
    • Lilly

      Byta skola och linje i trean?

      Hej! Jag är en tjej som just påbörjat mitt tredje år på ekonomi programmet med inriktning juridik. Jag har försökt och velat byta skola sedan jag började i ettan, men varit osäker och det har inte riktigt blivit något av det. Men nu i...

      Mikael: : Hej Lilly, att komma in på en gymnasieskola på annat sätt än genom att konkurrera om plats i år1 med sina grundskolebetyg är ett Undantag och beviljas av rektorn på den mottagande skolan.... Läs hela svaret
    • Elev

      Vad är skillnaden och vilken rekommenderar ni?

      Hej Jag undrar vad skillnaden är mellan personalvetarprogrammet och samhällsanalytiker både vad gäller jobb och utbildning? Super tacksam för svar då jag funderar på någon av dessa. Vilken skulle ni rekommendera?

      Milla : : Hej Linda; det vi vet om yrket Personalvetare berättar vi på framtid.se/yrke/personalvetare & längst ner i yrkespresentationen ser du "liknande yrken" - där varje yrkesnamn är en... Läs hela svaret
    • Nora

      Kan man läsa snabbare engelska och engelska alternativ i gymnasiet?

      Hej! Jag undrar om man kan läsa snabbare engelska i gymnasiet? Alltså som att Natur och Teknik läser snabbmatte? Sen undrar jag också om det finns några gymnasium som har Samhäll-Beteende linjen på engelska i Stockholm? Tack på förhand!

      Julia: : Hej Nora, engelska läser man - på gymnasiet - oftast i "vanlig takt"; om man går på ett högskoleförberedande program, läser man Engelska 5 under... Läs hela svaret
    • Evelina

      Estet, barn och fritid eller Sam?

      Hej! Jag går i 8:an och har börjat tänka lite på gymnasieval. Jag vill jättegärna gå estet-musik på gymnasiet och jag har hört jättebra om skolan jag vill gå på. Musik är det jag brinner för och vill satsa på i livet men mina föräldrar tycker det är en dålig idé och vill att jag går samhäll...

      Anna: : Hej Evelina,du har ännu mycket gott om tid innan du behöver definitivt bestämma dig ang. gymnasieprogram. Det är dock mycket bra att du är ute i god tid. ***Jag tänker så här... Du... Läs hela svaret
    • M

      Fick F i kärnämne, hur gör jag nu ?

      Hej, jag har nu slutat 1an men har fått F i svenska 1, matte 1b, samhällskunskap 1 och naturkunskap 1. kan jag börja i 2an om jag har så många F ? kan jag få gymnasieexamen och läsa de kurserna på komvux senare?

      Anna: : Hej M,det går tyvärr inte få ut Examensbevis med så många F betyg/poäng. Max F-poäng är 250. Du har redan fler än 250 F-poäng. Med för många F betyg på... Läs hela svaret
    • Student

      Vilken inriktning? Media eller beteende?

      Hej! Jag går i ettan och läser samhällsprogrammet och ska snart välja inriktning. Jag funderar mellan media och beteende, och undrar om mitt val kommer att påverka vad jag kan läsa på högskolan sedan? På media kommer jag till exempel inte att ha naturkunskap, är det en kurs som man måste ha läst...

      : : Hej Amanda,  Vad spännande att välja inriktning! Som svar på din fråga så beror det på om/vad du skulle vilja läsa vidare på högskola/universitet. Som du kanske... Läs hela svaret
    • Viola

      Kan man byta ifrån Sjöfart maskin till Samhäll?

      Kan man byta ifrån Sjöfart maskin till Samhäll Eller Naturbruk om det finns platser eller blir det svårt? Hej, jag går nu första terminen på Sjöfartmaskin och jag vill byta linje och skola, är det för sent? Jag vill INTE gå om ett år och är helt okej med att läsa ikapp kurser som jag kanske...

      Mikael: : Hej Viola, möjlighet att byta beror på 1. om ledig plats finns och 2. i så fall /om ledig plats finns/ - blir det Rektors beslut (det är rektor på den Mottagande skola som har... Läs hela svaret
    • L

      Klarar jag naturlinjen?

      Hej! Jag ska börja gymnasiet till hösten och jag har inte riktigt bestämt vilken linje jag ska gå. Jag har två val som jag skulle vilja gå, samhäll och natur. Det lutar mest åt natur eftersom det är den bredaste linjen och jag skulle vilja lära mig lite mer om NO ämnena, men jag är orolig att...

      Melina: : Hej L! Det är svårt att veta, oftast är det bäst att välja efter intresse. Om det är NO-ämnena som du är intresserad av så kan absolut det vara ett program för dig. I annat fall... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga